Sestre po šipci

Sve je počelo jednog ledenog studenačkog dana, ne tako davne 2010. godine, kada sam prvi put kročila u svlačionicu kluba. Početna nesigurnost, skepticizam i sramežljivost svih prisutnih brzo je ublažila naša instruktorica. Moram priznati da u tom trenutku nisam ni sanjala kako će upravo senzualni pokreti plesa na šipci promjeniti moje vlastito poimanje sebe same. Stara narodna kaže “sto ljudi, sto ćudi”, a koliko je različitih tjelesnih oblika toliko je i različitih percepcija nas samih. Bez obzira na to što smo i tko smo, koliko nam je godina ili kilograma, sve se od reda osjećamo super senzualno, nadmoćno i nevjerojatno samopouzdano kada se prepustimo čarima plesa na šipci.

Na prvom treningu, koji počinje nizom vježbi za zagrijavanje i rastezanje, a koje su zapravo koncipirane kao jedna koreografija koja teče s elementa na element, osjetila sam prvu od mnogih blagodati svih treninga koji slijede – svakodnevni život ostaje izvan prostorije. Kada se zatvore vrata, moj um i tijelo prepuste se ritmu glazbe i nježnom glasu instruktorice koja nas vodi kroz vježbe. Uživajući u senzualnim pokretima tijela, otkrivajući sebe kroz glazbu i pokret, u ugodnoj polumračnoj atmosferi slavim žensku senzualnost i međusobnu povezanost u plesu sa svojim novostečenim prijateljicama. Sve brige, stres i sav svijet ostaju pred vratima te svakog ponedjeljka imam dva sata samo za sebe. Za nas.

Naša mala skupina ubrzo je postala više od samo skupine žena različitih životnih priča i iskustava koje zajedno plešu; postale smo sestre po šipci. Postale smo povezane kroz glazbu i pokret, međusobno se bodrimo i svaki tjedan jedva čekamo da otplešemo nove korake i naučimo nove elemente, sve to uz naše prijateljice, sestre, suputnice na ovom razigranom plesnom putu senzualnosti. Sestre po šipci jedine su koje to razumiju, koje osjećaju povezanost na jednoj transcendentalnoj razini, čistoj od ljubomore i zavisti, natjecanja i rivalstva, sve smo lijepe i savršene, seksi, senzualne i pune samopouzdanja, sposobne učiniti sve, pomaknuti najveću planinu predrasuda i negativnih emocija, rušeći sve barijere pred sobom i spajajući se u jednoj uniji poštovanja i razumijevanja, uvažavanja različitosti, slavljenja osobnosti i originalnosti, gdje sve zajedno slavimo ljubav prema pokretu, osjećaju koji struji kroz nas dok nam prsti veselo jedva dotiču pod u ritmu muzike za ples.

Mnogi ne razumiju što je zapravo ples na šipci i što on sve nosi sa sobom. Dakako, postoje razni klubovi s raznim filozofijama koje primjenjuju pri svladavanju elemenata i koraka, i većim dijelom ljudi su skloni žene koje se bave (senzualnim) plesom na šipci etiketirati kao “striptizete”. Nerijetko se javlja i negativan, pejorativan ton. Bez obzira na predrasude, naša filozofija zajedništva, uvažavanja različitosti i spremnosti opuštanja bez osuda pred drugima ostaje čvrsto stajati pred svim komentarima.

No, ne uživaju samo žene u ovom magičnom plesnom izričaju. Svaka od nas spremna je oboriti svoju jaču polovicu s nogu svojim senzualnim S-hodom, erotično iskrivljenim tijelom u pozi božice ili seksi lap danceom na fotelji. Noseći izazovnu odjeću, seksi visoke potpetice od čak 17 centimetara i totalno se uživljavajući u ulogu, naši plesni pokreti, iako u polumraku, ostavljaju bez daha, zagrijavaju atmosferu i svjedoče o potpunom predavanju glazbi, pokretu i sve sjajnijoj seksi božici u sebi.

Senzualni ples na šipci u meni je probudio sav usanjani seksipil i godinama nakupljanu senzualnost i erotičnost, i oslobodio ih kroz vesele, poticajne treninge, uvijek nasmijane i pune podrške moje vječne sestre po šipci.

 

TEKST – Ines Skobe
FOTO – Robert Blašković