Borough Market – London

Londonu stvarno ne manjka zanimljivih turističkih atrakcija svih vrsta: od slavnih građevina kao što su Tower of London i Buckingham Palace pa do nekome ne baš potpuno shvatljivih modernih fenomena tipa Muzej voštanih figura Madame Tussaud’s. Nakon što jednom riješite osnove razgledavanja engleske prijestolnice, među onima manje isfuranim lokacijama koje svakako morate posjetiti zadnjih godina ističe se tržnica Borough Market. Nekoć samo meka za posvećene gurmane i omiljeno mjesto Jamieja Olivera, danas okuplja mnogo širi spektar posjetitelja iz cijelog svijeta, od profesionalnih kuhara, preko japanskih turista oboružanih najmodernijim fotoaparatima, do lokalnih šminkera u ranim 20-ima u potrazi za novim pomodnim đakonijama.

Dakle, Borough Market samo je tržnica s hranom, jedna od najvećih i vjerojatno najpoznatija u Londonu, ali nimalo obična. Ako zamišljate prenatrpane neugledne drvene tezge, kumice i švercere po modelu hrvatskih placova i pijaca, izbrišite tu sliku. Nema tu bofl robe, loših kopija niti ostataka sa zelene tržnice. Ovo je otmjen arhitektonski spoj otvorenog i zatvorenog prostora na kojem se kao u buticima trži najfinijom hranom i specijalitetima iz raznih dijelova svijeta, a svaki izlagač prvo mora proći strog proces selekcije i testiranja. Osim što izložene delicije možete kupiti, većinu toga možete i kušati (uz malo strpljenja i truda možete se i sasvim pristojno najesti), a mnogi izlagači istodobno na licu mjesta i pripremaju hranu. Ako već kupujete kamenice za romantičnu večeru, zašto prvo ne biste srknuli koju s malo limuna i tabasca? Prostor je okružen i brojnim malim ali vrhunskim kafićima, zalogajnicama, bistroima, restoranima kako bi užitak bio potpun. Ulaskom u Borough Market kao da ste ušli u bajkovitu galeriju najfinijih sireva, voća, povrća, mesnih proizvoda, kruha, slastica, riba, začina… Zastupljeni proizvodi većinom su djelo najkvalitetnijih manufaktura iz svih kutaka Ujedinjenog Kraljevstva, ali i drugih dijelova Europe. Francuski sirevi, turski slatkiši, španjolske šunke, arapski namazi, meksički začini, njemačke kobasice, grčke masline, belgijska piva, talijanska tjestenina… Zamislite to kao šaroliko i veselo prvenstvo najjačih gastronomskih reprezentacija Europe, ali i šire.

Na prvi pogled možda izgleda kaotično kao u mravinjaku, ali atmosfera je iznenađujuće opuštena i obiteljska.

Prilikom posjeta prije nekoliko godina srce nam se slamalo što na Boroughu nema i hrvatskih delikatesnih proizvoda, jer to kvalitetom i raznolikošću sigurno zaslužujemo. No nekako smo to rezignirano pripisali uobičajenim razlozima: „ne žele nas“, „premali smo“, „nesposobni smo“. E, ali od ove godine više ništa nije isto. Nakon NATO-a i Europske unije, upali smo i na Borough Market! I to zahvaljujući privatnoj inicijativi i entuzijazmu hrvatsko-engleskog bračnog para Chris Stewart i Ana-Maria Volaric, zaljubljenika u okuse Hrvatske koji ovaj projekt guraju uz svoje dnevne poslove. Njihova tvrtka D’issa dovela je Londončanima istarska maslinova ulja i tartufe, dalmatinske pekmeze, smokvenjak, ajvar, med, međimursko bučino ulje, paški sir. Kažu nam da zasad najbolje idu smokvenjak, pekmez od smokve i bučino ulje, dakle proizvodi koji su prilično jedinstveni i nemaju konkurenciju. Iako će proći još mnogo vremena da se na ovako velikom tržištu brendiramo kao prvoklasna gastronomska sila i stanemo bok uz bok s većim igračima, ovo je za početak sasvim dovoljno da nam ponosno zatitra hrvatsko gurmansko srce.

Kao što već sve u Londonu ima dugu i slavnu povijest i tradiciju, tako se i na prostoru današnjeg Borough Marketa trgovalo već u 11. stoljeću, iako je službeno prvi put spomenut u 13. stoljeću. Sadašnje elegantno zdanje u stilu Art Decoa izgrađeno je polovinom 19. stoljeća, a radovi na uređenju i održavanju neprestano traju. Poznata vizura slavne tržnice ovjekovječena je i u filmovima kao što su Dnevnik Bridget Jones, Harry Potter i zatočenik Azkabana, Howard’s End ili Lopovi, Ubojice i dvije nabijene puške. Tržnica je otvorena samo četvrtkom, petkom i subotom, ali unatoč najvećoj i katkad iritantnoj gužvi preporučujemo subotu jer je tad najživlje i radi se punim pogonom. Nalazi se uz stanicu podzemne željeznice London Bridge i ne možete je promašiti – samo slijedite zamamne mirise i gomilu ljudi. Na prvi pogled možda izgleda kaotično kao u mravinjaku, ali atmosfera je iznenađujuće opuštena i obiteljska. Bit će da je to zato što svi oko vas stalno nešto grickaju ili pijuckaju, a to umiri i udobrovolji i najživčanije stvorenje. Borough Market nije nimalo jeftin i pripremite se na milijun iskušenja za novčanik i brižno održavanu vitku liniju. Svejedno, ovo iskustvo pravi je praznik za radoznale i gladne oči, nosove i želuce, usto i kulturološki doživljaj, pa više ne možemo zamisliti boravak u Londonu bez subotnjeg hodočašćenja na Borough Market.

TEKST I FOTO – Morana Zibar