60. Festival igranog filma u Puli

Festival igranog filma u Puli danas je najposjećenija kulturna manifestacija u Republici Hrvatskoj, s više od 78 tisuća gledatelja, petnaest dana festivalskih događanja u Puli i programskim gostovanjima na ljetnim festivalima od Dubrovnika i Zadra do Rijeke i Zagreba. Davne 1938. godine, još prije pokretanja Filmskog festivala u Cannesu, u pulskoj je Areni s velikim odazivom publike održana prva filmska revija, a od 1953. do danas kontinuirano je mjesto festivalskog uživanja u filmu pod zvijezdama.

U Nacionalnom programu, zahvaljujući kojem se diči titulom najstarijeg nacionalnog filmskog festivala na svijetu, Pula od 20. do 27. srpnja 2013. godine očekuje rekordan broj od 14 hrvatskih filmskih naslova, a očekuje nas i 10 koprodukcija u kojima su nastupali hrvatski filmski umjetnici i korištene hrvatske filmske lokacije. Posebno je zanimljiv nedavno pokrenut program kratkog filma koji je u Pulu doveo niz mladih talenata.

Atraktivni Međunarodni program u svom će trinaestom uzastopnom izdanju od 13. do 27. srpnja 2013. ponuditi filmske delicije sa svjetske festivalske trpeze, od probranih filmova iz programa Festivala u Cannesu, Berlinu, Veneciji i Rimu, do hitova za najširu publiku. Prijatelj 60. festivala igranog filma u Puli je Europska unija, te će se u sklopu ovogodišnjeg Međunarodnog programa Europolis prikazati 12 dugometražnih i 18 kratkometražnih filmova iz svih zemalja članica Europske unije.

Neće izostati ni popratni filmski programi: Pulica – program za djecu i mlade, Pustolovni laboratorij profesora Baltazara, Pulska filmska tvornica, izložba Cinemaniac, doFuraj svoj film i filmovi na Portarati. Atmosferu će upotpuniti sponzorska događanja i druženja kao i zabavno glazbeni programi.

Više informacija o 60. Festivalu igranog filma kao i programu projekcija možete pogledati ovdje