Festival Rovinj Photodays 2014.

Ovogodišnju selektorsku palicu međunarodnog fotografskog festivala Rovinj Photodays preuzeo je američki fotografski guru Tod Papageorge izdvojivši trideset i pet najzanimljivijih autora među ukupno sedamstotinjak iz svih krajeva svijeta prijavljenih na godišnji natječaj. Izložba njihovih kolekcija bit će središnja točka događanja na festivalu koji će se održati 2. i 3. svibnja u Rovinju, Hrvatska, a pojedini autori preuzet će i nagrade u sklopu završne svečanosti.
Čak četvero hrvatskih autora našlo se među pobjednicima ovogodišnjeg međunarodnog fotografskog natječaja Rovinj Photodays. Mario Topić, Igor Sitar, Suzana Holtgrave i Đani Celija, svaki u svojoj kategoriji, od ukupno sedam, osvojili su velike pohvale glavnog selektora, jednog od vodećih svjetskih stručnjaka za fotografiju, Todea Papageorgea. Prema njegovom mišljenju riječ je o iznimnim autorima, među kojima je posebno istaknuo Topićev autorski opus u kategoriji dokumentarne fotografije, a fotografije Suzane Holtgrave usporedio s onima Diane Arbus.
Ove je godine suvremena fotografija zastupljena u većem dijelu izložbenog programa. Osim izložbi kojima obiluje službeni i off program festivala, posjetitelji će imati priliku posjetiti veliku knjižaru na otvorenom, sajam antiknih fotografskih predmeta i opreme te prisustvovati nizu stručnih predavanja, radionica, pregledima portfolija, raznim foto izazovima te fotografskim perfomansima.

Na ovogodišnji natječaj, koji je bio otvoren za sve pripadnike međunarodne fotografske zajednice do 25. veljače, pristiglo je više od 10.350 fotografija, od čega više od 4.000 u kategoriji Umjetnički koncept. Radove je prijavilo sedamstotinjak autora iz 30 država, a kako je i očekivano, brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije, no nisu bitno ni zaostajali autori iz Velike Britanije, Španjolske, Mađarske, Austrije, Rusije i dr.
Žiriranje se odvijalo u dva kruga. Nacionalni selektori i Savjetodavni odbor festivala preuzeli su sve radove i suzili izbor glavnom selektoru, Todu Papageorgeu, koji je odabrao pet finalista.

Više informacija o festivalu Rovinj Photodays možete pogledati ovdje.