Pulski Svjetleći divovi i festival Visualia


OBAVIJEST

Zbog najavljene loše vremenske prognoze za subotu, 3. svibnja, održavanje Festivala Visualia – te program Svjetleći divovi, prebacuje se za nedjelju, 4. svibnja 2014. godine s početkom u 20 sati (trg Portarata) prema istoj satnici cijelokupnog programa.


O Pulskim Svjetlećim divovima i festivalu Visualia

“U želji da grad Pula dobije jednu novu atrakciju, uvidjeli smo veliki potencijal ove ideje. Poznata vizura Pule s antičkom Arenom u pozadini, nadopunit će se još jednom, noćnom vizurom grada te tako stvoriti uvjete i načine za promociju Pule, Istre i Hrvatske. Svjetleći divovi sadrže i mnogo šire mogućnosti u kreiranju novih kulturno-zabavnih programa i događaja,” iskazala je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice grada Pule.

Ideju i dizajn rasvjete osmislio je Dean Skira, a aplikaciju projekta rasvjete ostvaruje tim tvrtki Skira d.o.o. i Lumenart d.o.o. iz Pule, uz pomoć tehničke potpore djelatnika Uljanika, preciznije uz veliku potporu i suradnju rukovoditelja održavanja dizalica Uljanika, Miljenka Flegara.

Dean Skira, osnivač i direktor tvrtki Lumenart d.o.o. i Skira d.o.o za dizajniranje rasvjete, inženjering i distribuciju rasvjetnih tijela i inteligentnih sustava za upravljanjem u arhitekturi više je puta nagrađivan za dizajn rasvjete s više od dvadeset godina iskustva u dizajniranju i projektiranju inovativnih rasvjetnih rješenja za institucionalne, javne, ugostiteljske, komercijalne, rezidencijalne i pejzažne projekte. “Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali, ponajviše zbog ogromnog entuzijazma jer bez toga ovaj projekt ne bi ni oživio. Ideja je nastala još 2000. godine, a krenuli smo s konkretnim aktivnostima prije dvije godine. S radom na dizalicama krenuli smo u rujnu 2013. godine. Vjerujem da će ovaj projekt privući i svjetsku pažnju, ne samo u krugovima struke već da će njegov doprinos itekako biti u području prepoznatljivosti Pule, Istre i Hrvatske. U projekt su uključeni i vrsni kompozitori te profesionalni producenti.” naglasio je Skira.

“Program koji se održava 3. svibnja počinje u 20 sati na trgu Portarata. Molimo sve posjetitelje i goste da dođu točno jer je cjelokupni događaj osmišljen kao jedna šetnja Pulom. Tako vas u 20 sati na Portarati dočekuju Led Drummersi, atraktivni bubnjari koji su osvijetljeni, a svi posjetitelji dobit će svjetleći prsten te će i oni sami postati dio Festivalskog programa. Portarata će biti i prva lokacija 3D video mappinga. Šetnja se nastavlja ulicom Sergijevaca gdje vas vode osvijetljeni štulari sve do Foruma. Na Forumu se u 21 sat održava show pod nazivom Lords of Lightning. Show koji prvi put u Hrvatskoj predstavlja umjetnike koji se “igraju” s munjama i strujom. Zatim vas bubnjari vode do Kandlerove ulice gdje će se održati 3D mapping na Katedrali kojeg su dizajnirali Jean Sambolec i Ania Ladavac. Tu će se 3D mapping ponavljati kako bi svi šetači mogli pogledati program. U 22 sata u Titovom parku održat će se obilazak svjetlosnih instalacija autora Igora Vasiljeva, a nakon toga se ide do Rive (kod Carinskog gata), gdje će se moći pogledati spektakularno paljenje Svjetlećih divova kroz svjetlosni performans. Nakon glazbeno-vizualnog showa, uslijedit će party uz DJ-a Filjo na pulskoj Rivi,” opisao je program Bolković.

U program Visualije ove godine se uključuje i Arheološki muzej Istre koji će biti domaćin posebnoj interaktivnoj izložbi dva autora. Francuski umjetnici koji djeluju pod zajedničkim imenom AMCB Company, Adrien Monot i Claire Bardainne, predstavit će izložbu pod nazivom “XYZT”. Svečano otvorenje izložbe održat će se u petak, 2. svibnja, a izložba će biti otvorena do 20. kolovoza. “Svjetlosne instalacije koje su u interakciji s ljudskim tijelom bit će predstavljene po prvi put u petak, 2. svibnja. Sveta Srca će tijekom izložbe biti u potpunom mraku, a svaki posjetitelj zasigurno će doživjeti nezaboravan dolazak u Srca,” izjavio je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

U slučaju kiše cjelokupni program se odgađa za nedjelju, 4. svibnja.

Program

Visualia i Svjetleci divovi u Puli_3_svibnja2014_program

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[divider_top]