Požeški obelisk 

konceptna ideja požeškog suvenira

Nedavno je naš suradnik Nikola Radmirović, fotograf, slikar, dizajner, jednom riječju umjetnik rodom iz Požege, a koji je godinama živio u Poreču i Puli, došao na ideju izrade jedinstvenog požeškog suvenira. Kako bi i sam rekao jednog elegantnog, prepoznatljivog, vizualno upotpunjenog suvenira koji se ne srami pred dizajnerskim izazovima 21. stoljeća, a isto tako zaokružuje u potpunosti bogatu povijest, sadašnjost i budućnost Požeštine. S Nikolom smo surađivali u nekoliko navrata na različitim projektima tako da smo sigurni da mu ideja i kreativnosti ne nedostaje. Zahvaljujući tome uspio je kompleksnost svih pozitivnih atributa Požege pretočiti u jedan jednostavan suvenir – Požeški obelisk.

Ovaj suvenir zamišljen je da bude monumentalan i da u jednom elementu prikazuje sve atribute. Tako na primjer, vrh obeliska simbol sunca i plodnosti prodire kroz bočne stranice dolina te simbolizira zraku sunca, lavu, žegu odnosno Požegu koja izvire iz grotla drevnog vulkana. Zlatno žito vrha obeliska tvori poljoprivredni aspekt, simbol rasta i života u sprezi s teškim vremenima kuge, ratova i umiranja. Bočne istaknute stranice simboliziraju bolte, barokni dezen a ujedno i ulaz u dolinu, planine Požeške doline te drevni val Panonskog mora. Cijela silueta podsjeća na vatreni mač fra Luke Ibrišimovića Sokola i time simbolizira borbu, pobjedu nad turskim osvajačima. Postolje obeliska načinjeno od granita simbolizira čvrste temelje odnosno korijene, zemlju doline iz koje se pobjedonosno uzdiže život, žito, mač, kršćanstvo, spomenik, povijest, kultura i graditeljstvo. Sam materijal za izradu jednako je proširiv kao i samo značenje suvenira. Nikola preporučuje izradu korištenjem materijala kao što su mesing, bakar, hrast, kamen, granit, staklo.

Dizajnerska jednostavnost ovog obeliska idealna je i za primjenu suvenira kroz uporabne sitnice poput privjeska za ključeve, nakita, stalaka, vaza, svijeća i svijećnjaka, ukrasnih čepova za vino i slično. Silueta i prepoznatljiva jednostavnost simbolike nameće sama po sebi izvrstan uzorak odnosno grafičku primjenu kroz tisak i vez na odjeću, razne tekstilne materijale, kožu i drvo.

Nikolina želja je da ovaj “Požeški obelisk” bude pozicioniran na zelenilu kružnog toka gdje bi pozdravljao sve žitelje, putnike, posjetitelje i turiste na glavnom ulazu u grad, te bi se tako sam gotovo galerijski i izložbeno predstavio sa svih aspekata njegovog značenja i simbolike. Nadamo se da će mu se ta želja i ostvariti jer dobre ideje svakako trebaju naći primjenu. Vjerujemo da je vrijeme da napokon u ovoj našoj državi umjetnost i kreativa “pobijede” komplicirane političke i interesne igre.

FOTO – Nikola Radmirović