61. Pulski filmski festival

U subotu navečer započeo je 61. Pulski filmski festival. Filmu Jimmyjeva dvorana redatelja Kena Loacha pripala je čast otvoriti ovogodišnji međunarodni program u kojem će se prikazati sveukupno 45 filmova, a od kojih je 17 u natjecateljskom programu. Projekcije filmova iz međunarodne konkurencije na Kaštelu već su tradicionalno festivalsko zagrijavanje za odlazak filmova u Arenu i na druge festivalske lokacije. Kaštel su otvorili ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović te članovi Umjetničkog savjeta Tanja Miličić i Hrvoje Pukšec.

Osim filmova ove će godine Festival posjetiti i aktivno sudjelovati u njegovim programima brojna poznata filmska imena od kojih izdvajamo tek neka: Gyorgy Palfi, Mike Cahill, Fridrik Thor Fridriksson, Leo Barraclough, Stanislav Tomić, Jessica Hausner, Roger Michell, Mirsad Purivatra, Jovan Marjanović, Jari Virman, Pollyana McIntosh, Conor Barry, Milko Lazarov, Veselka Kiryakova, Rok Biček…

Ovogodišnji ocjenjivački sud Hrvatskog programa činit će: Amra Bakšić Čamo, producentica (BiH), Nataša Dorčić, glumica (HR), Ivana Fumić, montažerka (HR), Nick Holdsworth, filmski kritičar, The Hollywood Reporter (UK) i Antonio Nuić, redatelj (HR).

Ovogodišnji ocjenjivački sud Međunarodnog programa činit će: Leo Barraclough, filmski kritičar, Variety, Fridrik Thor Fridriksson, redatelj, producent i glumac (autor kojem je posvećena i ovogodišnja Retrospektiva) i Stanislav Tomić, redatelj.

Predstavljen je i novi program Festivala – Dizalica – namijenjen mladim filmoljupcima u dobi od 16 do 21 godine. Sukladno uzrastu, filmovi su birani imajući na umu njihovu kvalitetu, ali i tematiku kojom se bave, a redom su to priče o problemima odrastanja. S novim programa uvodi se i nova pulska festivalska lokacija na otvorenom – dvorište galerije Sv. Srca.

Više o programu Dizalice možete pročitati ovdje.

Već tradicionalni program za djecu – Pulica filmski  je program koji iz godine u godinu bilježi sve veći broj gledatelja, a kako je riječ o najmlađima to je podatak koji posebno veseli. Zbog velikog interesa za matineje, ove se godine program Pulica seli u Istarsko narodno kazalište.

Program ovogodišnje Pulice pročitajte ovdje.

Ne propustite i ove godine uživati u filmu pod zvijezdama.