1. Istarski festival pašte

Na prelijepoj lokaciji Zad Kaštela u Žminju, na specifičnom prostoru iza stare Crkve Svetog Mihovila, osvanut će novi gastro događaj koji će pokušat spojiti tradicionalno i suvremeno u istarskoj kuhinji koja se u ovoj žminjskoj priči veže uz pašte, tjestenine i sve ono što se dobro sljubljuje s paštom.
Manifestacija će početi svečanim otvorenjem u petak, 4. srpnja u 17.30 sati. Festival pašte je večernjeg i noćnog tipa te je za sve posjetitelje, ljubitelje pašte, goste, turiste i znatiželjnike, ulaz besplatan. Moći će se uživati u bogatom programu u petak od 18 do 24 sata, a u subotu od 18 sati do 2 sata iza ponoći.
Tijekom manifestacije u promociju autohtone pašte uključit će se i lokalni ugostiteljski objekti koji će tjedan dana pred samu manifestaciju nuditi prigodne menije po povoljnim cijenama. Tako će od 30. lipnja do 6. srpnja ugostiteljski objekti konoba Puli Jurića, restoran Žminjka, restoran Pod ladonjon, konoba Puli Pineta i Agroturizam familija Ferlin (uz najavu) nuditi prigodni meni koji uključuje tanjur domaće autohtone tjestenine po tradicionalnoj recepturi i čašu vina ili soka za 40 kuna.

Tijekom dva dana održati će se brojne radionice koje su slobodnog tipa te se na njima može naučiti mnogo toga o izradi domaće tjestenine. Radionice i gastro show, kuhinja koja će stalno pripremati jela od pašte su pod dirigentskom kuhačom tima LF cateringa. Uz brojne goste koji će uveličati gastro program, kao što su brojni vrsni kuhari i kuharice Žminjštine, tu su i članovi grupe Nola te drugi specijalni gosti. Održat će se i Male istraživačke radionice LF cateringa uz chefa Roberta Perića u kojima će se istraživati i izrađivati istarska tjestenina od različitih brašna te kombinirati s različitim umacima tradicionalne i moderne  recepture.

Načelnik Općine Marko Križman pozvao je sve ljubitelje istarske gastronomije da u petak i subotu, 4. i 5. srpnja dođu u Žminj: “Dođite pod stare kestene, na posebno uređene štandove i uživajte u atraktivnoj kuhinji te u ugodnom ambijentu osvijetljenim lampionima i svijećama, degustirajte i kupite pašte, umake, sireve i ono ‘svašta’ što nas podsjeća kad kažemo pašta.”