Smart Fashion Week

Dizajneri koje obožavaju Anna dello Russo, Georgia May Jagger, Poppy i Cara Delevingne, Lily Cole, Sienna Miller, Lady Gaga i Rita Ora te oni koji su pekli zanat u studiju Alexandera Mc Queena i Johna Galliana dolaze na Smart Fashion Week Zagreb!

Prvi dan Smart Fashion Weeka Zagreb ponovo ćemo vidjeti londonski luksuzni brand Fabryan koji je toliko oduševljen Zagrebom te nam dolazi drugu sezonu za redom. FABRYAN je luksuzna ženska modna kuća na čelu s dizajnericom Samanthom-Jane Agbontaen. Fabryan kolekcija proljeće/ljeto 2015. je u vrlo zanimljivim bojama, a modeli se ističu prvoklasnom tehnikom krojenja. Još jedan redoviti gost Fashion Weeka Zagreb je i londonski The Rodnik Band kojeg obožava i veliki Karl Lagerfeld, a čije modele nose i Anna dello Russo te Georgia May Jagger, Poppy i Carua Delevingne, Lily Cole, Sienna Miller, Liv Tyler, kraljica Rania od Jordana i Lady Gaga, a za Ritu Oru radio je i kostime za turneju. The Rodnik Band ove sezone sprema posebnu kolekciju za Smart Fashion Week Zagreb, a osim nastupa i kolekcije osmislio je posebnu The Rodnik Band x smart majicu te dizajn novog Smart fortwo modela.

Iz Istanbula na pistu SFWZ-a dolazi brand DB Berdan iza kojeg stoje majka i kćer, Deniz i Begu. Ovaj modni dvojac koji niže međunarodne uspjehe kreirao je i za Katy Perry, a surađivao je i s velikim kompanijama poput  Starbucksa, Disneya, Nescafea, Maybellinea, Loreala i Pepsija za koje su kreirali proizvode sa svojim potpisom. Deniz Berdan započela je svoju karijeru kao modni urednik, a njezina kćer, Begum Berdan završila je Central Saint Martins, trenutno je i na studiju kostimografije na London College of Fashion. Svojom SS15 kolekcijom žele istaknuti ludilo današnjeg konzumerizma. “Kupi ili umiri”, “Budi bogat ili umri pokušavajući to postati” i “Što više, to bolje i nikad nam nije dovoljno” samo su neki slogani kojima DB Berdan pokušavaju objasniti katastrofalnu potrebu današnjih ljudi za novcem, uspjehom, slavom i glamourom. Kolekcija je prepuna sportskih silueta, elastičnih krojeva i agresivnih slogana u svijetlim bojama. Opuštene forme i oversized komadi u kontrastu su s uskim modelima. Materijali su različitih tekstura s prisutnom kožom, laser cut komadima, ali mesh umetcima. Kolekcija je upotpunjena s Vans tenisicama za koje je DB Berdan osmislio ilustracije.

Iz Londona nam dolazi i miljenica modnih novinara, Edeline Lee koja je u svojoj karijeri radila za Alexandra McQueena, Johna Galliana i Zac Posena. Edeline Lee diplomirala je na Central Saint Martinsu u Londonu žensku odjeću, a u modnom smislu otkrio ju je kultni modni novinar Hamish Bowles pa je ubrzo krenuo njen modni uspjeh. Njene kolekcije naišle su na odlične kritike u američkom Vogueu, na Style.com i Womens Wear Dailyu, a Harpers Bazaar odabrao je njezinu kolekciju jesen/zima 2012/13 kao jednu od 10 najboljih u sezoni. Kolekcija Edeline Lee za proljeće/ljeto 2015, koju će predstaviti na Smart Fashion Weeku Zagreb osvojila je modne novinare diljem svijeta. Kolekciju obilježavaju arhitekturalni momenti i strukturiranost koji su konstantni i možemo reći da su glavna tema ove kolekcije.

HOLYGHOST koji će svoju kolekciju predstaviti u subotu, drugu večer Smart Fashion Weeka, poznati je njemački dizajnerski brand omiljen njemačkim glumicama. Osnovale su ga dvije mlade žene, Jelena Hofmann i Sedina Halilović koje prevode svoju ljubav i strast prema modi i stilu u urbanu odjeću za grad. Ovaj afirmirani njemački brend dizajnira sofisticirane high-end ready-to-wear kolekcije. Važnost kvalitete, vrhunske tkanine, savršeno uklapanje, europski proizvođači i vrhunske dizajnerske vještine njihov su glavni fokus. Koncentracija je usmjerena na osnovne ”lako nosive” komade odjeće, kao što su; džemperi, bluze, topovi i haljine. Njihove kolekcije obožavaju njemačke glumice poput Monice Ivancan i Bernadette Heerwagen te pjevačice i voditeljice Johanne Klum. Nježne boje, jednostavne siluete i modeli s potencijalom klasike grade jezgru kolekcije koju ćemo vidjeti na pisti Smart Fashion Weeka Zagreb.

POL Design španjolske dizajnerice Paule de Andres obožava i Lady Gaga, a uz nju POL design omiljeni je brand i španjolske glumice Sandre Martin te voditeljice Tanie Llasere. Paula svoje kolekcije već pet sezona predstavlja na Mercedes Benz Fashion Weeku Madrid. Nabori i volumen, iako prevladavaju u kolekciji, daju nam naslutiti oblike tijela i definiraju struk. Kolekcija je izgrađena na igri tekstura, boja i transparentnosti s jasnim rezultatom, eksperimentirajući i istraživajući s geometrijskim uzorcima i volumenom koji nam ne otkrivaju rezultat do samog završetka.

Zadnji dan Smart Fashion Weeka svoju kolekciju prikazati će pariška dizajnerica Claudine Ivari koja u svom dizajnu kombinira francusku tradiciju s modernizmom i senzualnošću. Claudine je studirala povijest umjetnosti, ali i Business Management na American University of Paris, nakon čega je završila i slavnu Esmod modnu školu i to New Couture odjel. Njene kreacije obožava pjevačica Beth Ditto, amrička glumica Béatrice Rosen, francuska glumica Charlotte Le Bon poznata po ulozi u filmu Yves Saint Laurent, francuska glunica Victoria Monfort, francuska pjevačica Daphne, francuska glumica Alexandra Lamy – supruga Oscarovca Jeana Durajdina, zvijezda Crazy Horsea Alice Dufour, kanadske pjevačice Emilie Simon i Natasha St-Pier, glumica i voditeljica Laurence Roustandjee, a njenu haljinu na crvenom tepihu Cannes Film Festivala nosila je i naša Leona Paraminski. Osmislila je zanimljiv ready-to-wear koncept, 100% napravljen u Francuskoj koji kombinira couture detalje (ručno rađene i plemenite materijale) koji dolazi u dvije linije, a koje predstavlja na Paris Fashion Weeku. Inspiraciju za s/s 2015 kolekciju Claudine Ivari pronašla je u smirenosti, misteriji i svjetlosti mora, za nju simbolu snage kojem odaje počast u svojoj elegantnoj i modernoj kolekciji. Nit vodilja kao i uvijek u njenim kolekcijama je savršenost francuskog ručnog rada koji svojom originalnošću odaje dojam da ga je stvorila sama priroda. Vitke siluete, nabori u nježnim bojama i delikatan vez tvore bogatu i raznoliku modnu priču. Najfiniji materijali dočaravaju vodenu fantaziju: svilena organza, šifon, saten, svila, tweed i kreativne ručno tkane tkanine s jedinstvenim dizajnom.

Nakon svega navedenog, ostaje nam samo jedva čekati ova spektakularna tri modna dana Smart Fashion Weeka Zagreb koja će nam donijeti i svjetski dizajn i glamur na domaće piste te koji jasno pokazuje internacionalni status ovog renomiranog modnog događanja.