Važno nije uvijek očima vidljivo

Ponekad se pitam, u ovom moru napuklih odnosa, lako pokvarljivih ljubavi i brzopoteznih saveza, znamo li prepoznati LJUBAV. Znamo li je doista prepoznati? Čini mi se onda da prelako upadamo u zamku – ambalaže, pomodarstva, strah od pripadanja… Pa se volimo na brzinu, polutrajno, bez obaveza.

Sto ljudi, sto ćudi. U nekim dijelovima svijeta još se uvijek razmišlja drukčije. Čitam jučer u nekim šrilankanskim novinama (Šri Lanku volim zbog njezinih zelenih podneblja, prekrasnih plaža, sjajne gastronomije i iznimnih ljudi), dakle, sasvim uobičajeno, oglas u novinama koji kaže kako roditelji traže dobro odgojenu djevojku za svog 30-godišnjeg sina. Horoskop obavezan.

I čudi me i ne čudi činjenica da se ondje brakovi (dobro, bar dobar dio njih) još dogovaraju. Dio je to tradicije i kulture. Zanimljiv mi je onaj astrološki ultimatum. Na Šri Lanki se djetetu, odmah po rođenju, izrađuje horoskop. Ta se „knjiga života“ ispisuje na smotuljku papirusa i pohranjuje kao najcjenjenija vrijednost da bi se baš u ovakvim trenucima, kad je važno pametno odabrati, jer je izbor za cijeli život, odmata i uspoređuje s horoskopom potencijalnog supružnika.

Kako su mi rekli jedni mladenci čijoj sam radosti nazočila, horoskopi se trebaju poklapati u 7 od 12 točaka da bi veza imala budućnost.

Važno nije uvijek očima vidljivo, rekoše mi oni, palčeva povezanih vezicom kao simbolom njihova zajedništva dok su lagano koračali po lotosovim listovima umjesto ružinih latica. Važno nije uvijek očima vidljivo, govore i potkrepljuju to jednom od najpoznatijih šrilankanskih ljubavnih priča, onoj o vedskoj princezi Valli, kojoj je zapisano bilo da će se udati za boga Kande Yaka.

Bio je to lovački bog, bog planine, star kao planina sama, ali mlad u duši, koji je promatrao kako Valli godinama odbija udvarače, pa je odlučio sići s planine i upoznati je. Uzeo je oblik naočitog mladog lovca i stao pred Valli. Ona ga nije prepoznala, već je u njemu vidjela samo još jednog u nizu udvarača koje je odbijala, pa ga otjera. On tada preuzme oblik starca, duge bijele brade i ponovno se ukaza. Ona ga, iz poštovanja prema starješinama, nahrani i napoji, a on joj reče: “Možeš li utažiti i moju žudnju za tobom?” To je bilo previše za Valli i zasigurno bi pobjegla od starca da joj put nije prepriječio ogromni slon. „Spasi me“, zavapila je Valli, a starac reče: „Hoću, ako se udaš za mene.“

Tek kad su svadbena zvona utihnula, Valli se, odbacivši lik starca, ukazao Kande Yaka u svoj svojoj božanskoj veličini. Ona se oduševljeno privila uz njega i više se nisu razdvajali.

Ne znam kako vi, ali posljednjih godina ja vlastitim očima teško vjerujem. Previše su puta krivo vidjele.
Ne znam kako vi, ali ovih dana ozbiljno razmišljam naručiti taj sveznajući smotuljak papirusa. Moj sigurno krije nevjerojatne stvari…
U međuvremenu odbijam hvatati korak s vojnicima instant odnosa. Radije ću energiju posvetiti spravljanju nekog dobrog, onako kvalitetno začinjenog obroka. Baš poput onog kojim je Valli, i ne sluteći, nahranila ljubav svog života. Jer – važno nije uvijek očima vidljivo. Ponekad i nepcima treba vjerovati.

TEKST – Karmela Vukov Colić
FOTO – Robert Blašković

Pileći curry za božanski užitak

 

2 crvena luka, sitno nasjeckana
700 g pilećih prsa, narezanih na kockice
2 češnja češnjaka, usitnjena
mala čili papričica (ili više ako volite ljuto)
1 – 2 žlice curry praha (mješavina začina)
2 žlice mekog brašna ili jestivog škroba
konzerva kokosovog mlijeka
pola šalice jušnog temeljca
sol, papar

U dubokoj tavi na malo ulja propirjajte luk da omekša i postane staklast. Umiješajte piletinu. Neka sa svih strana dobije boju. Tad dodajte češnjak, curry i brašno, te miješajući ulijevajte kokosovo mlijeko i temeljac. Pustite da se kuha na laganoj vatri 15-ak minuta. Kao i svaku dobru vezu, i ovo jelo začinite čilijem, solju i paprom pazeći da ne pretjerate, pa miješajući kuhajte još nekoliko minuta da piletina skroz omekša, a curry se zgusne. Servirajte uz basmati rižu kuhanu u slanoj vodi. Još samo napomena: kod curryja, baš kao i kod svih važnih stvari, mudro je prespavati. Curry je, naime, najbolji drugi dan kad se svi okusi prožmu.