Toyota predstavlja mobilnost budućnosti

Toyota Motor Corporation će organizirati pet svjetskih premijera koncepata na svom izložbenom prostoru u sklopu 43. Tokyo Motor Showa od 20.11. – 01.12.2013.
Pod sloganom “Zabava u vožnji, Ponovno” koncepti utvrđuju Toyotinu viziju održive mobilnosti društva koje uživa u vožnji. Izložena vozila predstavljaju značajan napor Toyote da pozitivno doprinese okolišu te kreira sve bolje automobile koji uvijek premašuju očekivanja.

Pregled svjetskih premijera Tokyo Motor Show 2013.

1. Toyota FCV koncept (svjetska premijera) – vozilo nove generacije gorivih ćelija

Toyota FVC je praktičan koncept vozila s gorivim ćelijama kakvo Toyota planira lansirati oko 2015. kao pionir u razvoju vozila pogonjenih vodikom. Vozilo ima doseg od najmanje 500 kilometara, a vrijeme potrebno za punjenje iznosi svega tri minute, otprilike isto koliko je potrebno za punjenje benzina u konvencionalnim vozilima. Toyota FVC može primiti do četiri putnika. Potpuno napunjeno, vozilo može pružiti dovoljno električne energije kojim se zadovolje dnevne potrebe prosječnog japanskog kućanstva na više od tjedan dana (10 kWh).

2. Toyota FV2 (svjetska premijera) – auto budućnosti koji se povezuje s vozačem

Toyota FV2 je koncept vozilo koje odražava Toyotinu filozofiju “Zabava u vožnji” za budućnost u kojoj se očekuje veliki napredak tehnologije prometnih sredstava. Što se više koristi, vozilo uljepšava iskustvo vožnje tako što se s vozačem povezuje fizički i emocionalno.

3. JPN Taxi koncept (svjetska premijera) – taxi za sljedeće generacije

Nova generacija taxi koncepta stvorena je imajući na umu jedinstven doživljaj japanske dobrodošlice. Cilj JPN Taxi koncepta je oživjeti gradske ulice u Japanu. JPN Taxi koncept nudi jednostavan ulaz i izlaz te ugodan prostor u unutrašnjosti, a njegova veličina omogućuje izvanrednu upravljivost. Velika vrata sa električnim pogonom, te nizak, ravan pod omogućuju putnicima udobnosti prilikom ulaska I izlaska, a posebno djeci i starijim osobama.

4. Voxy koncept i Noah koncept (svjetska premijera) – monovolumen za sljedeće generacije

Voxy i Noah koncepti su nova generacija mini-kombija koji pružaju prostranu unutrašnjost potrebnu obiteljima, te omogućuju višu razinu zabave, praktičnosti i manju potrošnju goriva. Novi ”niskopodni” dizajn omogućuje prostranu unutrašnjost s izvanrednom lakoćom ulaza i izlaska. Ovi sedmerosjedi su prvi u svojoj klasi po tome što imaju ultra – duga klizna sjedala u drugom redu, čime pružaju raznolikost u opcijama kombiniranja sjedećih mjesta.

5. Toyota i-Road

Toyota i-Road je ultra-kompaktan paket mobilnosti koji objedinjuje prednosti motocikla a pritom pruža udobnosti i stabilnosti automobila, uz ugodan doživljaj vožnje, različit od bilo kojeg automobila ili motocikla. Dužinom od 850 mm i kompaktnom zatvorenom kabinom, ovaj koncept donosi novo-razvijeni aktivni sustav naginjanja koji podiže i spušta lijevi i desni prednji kotač kako bi automatski optimizirao kut upravljanja te osigurao stabilnu vožnju i neviđen osjećaj jedinstva s vozilom.

6. Aqua G Sports

Aqua G Sports je zabavan, sportski kompaktni hibridni automobil sa snažnim i inspirativnim dizajnom te izvrsnim rezultatom u potrošnji goriva. Vozilo je u potpunosti rađeno prema naputcima Gazoo Racing * vozača, time je privlačno za širi spektar korisnika jer uz ekonomičnost i užitak u vožnji pruža i mogućnost užitka u utrkama. G Sports kreće u prodaju na japanskom tržištu krajem studenog 2013.

7. FT-86 koncept (japanska premijera)

FT-86 otvoreni koncept, bazira se na sportskom automobilu “86”, sa stražnjim pogonom. Kreiran je da ispita prihvaćenost ove varijante sportskog vozila u budućnosti. S električno upravljanim mekanim krovom, vozilo pruža uzbuđenje kabrioleta i užitak sportskih ‘’86’’ performansi.

Izvor – Toyota Croatia d.o.o.