Sve čari jedne punte – Rt Kamenjak

Kamenjak se nalazi na samom jugu Istre, u sklopu mjesta Premantura koje je udaljeno 10-ak kilometara od Pule. Značajan je to dio Istre koji svojim prirodnim bogatsvima privlači posjetitelje sa svih strana svijeta, tijekom cijele godine

Prije nego što vas upoznamo sa svim čarima ovog bisera Istre, upitat ćemo vas znate li gdje je Kamenjak, odnosno, jeste li ikad čuli za njega?

Mnogi jesu, a u zadnje vrijeme očito i mnogi stranci otkrivaju ovo područje, kao uostalom i cijelu Istru, a i Hrvatsku. Jednostavnim rječnikom, za početak, reći ćemo da je Kamenjak donji „špic“ Istre. Da biste došli do njega cestom, a vrlo vjerojatno ćete dobiti ideju da to učinite nakon ovog članka i priloženih fotografija (ako već do sada niste), onda najprije morate proći kroz cijelu Istru. Koristite li se navigacijom, evo i koordinata: 44°46’7.92″ sjever, 13°54’42.57″ istok.

Rt Kamenjak poluotok je smješten na krajnjem jugu Istre i dijeli se na Donji i Gornji Kamenjak. Mnogi ga još nazivaju Medulinskim arhipelagom, Premanturskim poluotokom ili Puntom. Dug je čak 3400 m, a u širinu se proteže između 500 i 1600 m. Kad se sve zbroji, odlikuje se obalom dugom čak 30-ak kilometara.

Ovu prirodnu ljepotu okružuje 11 nenastanjenih otočića – Ceja, Fenoliga, Bodulaš, Finera i ostali ne manje zanimljivi ljepotani. Na Kamenjaku, zbog većeg udjela mora u odnosu na kopno, prevladavaju mikroklimatski uvjeti. Stoga se nemojte čuditi ako vam brisači iz pravca Pule prema Kamenjaku budu radili najvećom brzinom, a onda odjednom kao da netko makne zavjesu i uđete u pravo mediteransko područje bez kiše, obasjano suncem. Oblaci ovo područje jednostavno vole zaobilaziti.

Vožnja prema Premanturi i Kamenjaku može vam upriličiti pravi praznik za oči. Domicilno stanovništvo tu vožnju doživljava kao nešto normalno, ali većinu gostiju neće ostaviti nimalo ravnodušnima. Vozit ćete se paralelno s morem vrlo slično kao da se vozite pokraj kakvog jezera. Kad nakon toga prođete šumski predio, ugledat ćete mjestašce s dušom, Premanturu. O Premanturi bi autorica ovog teksta mogla pisati stranice i stranice, ali sve što će vam ovom prilikom reći jest da nikako ne zaboravite ući u njezin stari dio i zanimljive uličice. Prolaskom kroz Premanturu dolazite do početka Kamenjaka.

O Kamenjaku se inače brine Javna ustanova “Kamenjak”, koja se finacira iz vlastitih sredstava. Zato ćete kad naiđete na drvenu kućicu i rampu u ljetnim mjesecima morati platiti ulaznicu od 20 kn u predsezoni i do 25 kn u punoj sezoni, a to vrijedi isključivo za motorna vozila. Time podržavate zaštitu, održavanje i promicanje njegove izvornosti te neometano odvijanje prirodnih procesa. Kada nakon toga dođete do drvenih oznaka koje vas usmjeravaju prema Polju, Njivama, Pinižulama, Kolombarici, Školjiću i mnogim drugim uvalama, ne dajte se zbuniti kao autorica ovog teksta davno pri prvoj posjeti.

Kamo god skrenuli, ne možete pogriješiti. Svaki pravac odvest će vas u smjeru čiste prirodne ljepote, mira i spokoja. Penjući se po brežuljcima i udolinama doći ćete do slikovitih obala i uvala. Na krajnjem jugu Kamenjaka nalaze se mnoge špilje, od kojih su najveće Velika i Mala Kolumbarica, a naziv su dobile po golubovima koji su se nekada u ovim špiljama gnijezdili.

Čim zakoračite na ovo tlo i udahnete zrak, osjećat ćete se fantastično, a to je zato što je Kamenjak jedno od onih mjesta gdje se elementi vode, vatre, zemlje i zraka sjedinjuju u jedno. Vaša osjetila zamijetit će čudesne mirise koje vjetar nosi prema moru, oči će vam upijati te divne kombinacije boja, od svijetloplave do tamnozelene. Kad jagodicama prstiju protrljate baršunasti sivi list Salvije ili kadulje i onda ih približite nosu, osjetit ćete opori miris koji će vam u trenu pročistiti nosnice.

Očarani ljepotama zaboravit ćete na sve i sjediniti se sa zvukom vjetra koji prolazi kroz borove grančice. Otkrit ćete brojne pitoreskne uvalice. Do nekih ćete doći veoma lako, a neke će zahtijevati malo više truda. Ali zato ćete za taj trud biti ne dvostruko nego trostruko nagrađeni. Ako se želite osjećati kao sami na svijetu i uživati u svijetloplavoj boji mora, onda je dobro da znate da takvih uvalica ima 30-ak. Inače su se zbog geografskog položaja i klime biljke ovdje prilagodile uvjetima visokih temperatura i ljetnih suša. Bogatstvo flore bilježi do sada poznatu 591 biljnu vrstu. Kombinacija je to šume, trave, makije i kamenjara.

Ono što je veoma zanimljivo jest da je područje Kamenjaka pogodno za rast orhideja, koje su ovdje i najraznovrsnije u Istri, i to s 28 vrsta, 1 podvrstom i 4 hibrida. Pronaći ćete i informaciju da je Kamenjak stanište brojnih rijetkih, edemičnih i ugroženih vrsta, među kojima njih 37 spada u kategoriju pred izumiranjem.  

Oni koji žele podrobnije saznati koje se sve vrste nalaze na Kamenjaku neće ostati kratkih rukava. Svako toliko mogu se pronaći razne table s detaljnim opisom i slikom vrsta koje ovdje obitavaju. Isto vrijedi i za životinjske vrste. Ako se zateknete na Kamenjaku u proljeće ili jesen, moći ćete svjedočiti selidbi mnogih vrsta ptica. Čut ćete zbor kosova, ševa, sjenica i mnogih drugih, a možete ugledati i veličanstvenog orla kliktaša te vidjeti rodu elegantnih nogu. Tu stanuju i pauci, kao što su crne udovice, zmije i ostali gmazovi. Ako dočekate onaj trenutak kada mjesec debljom linijom obasjava jednu od predivnih plaža, ćukov će vas zov pretvoriti u prave filmske romantike toplih ljetnih noći.

Morska je obala veoma dinamično područje, stoga se nemojte začuditi snažnom udaranju valova o stijene, značajnim oscilacijama temperature i saliniteta. Za one koji vole roniti podmorje Kamenjaka pravi je kaleidoskop boja. Razne alge, rakovi, školjke, puževi, zvijezde, spužve i mnogi drugi stanovnici ovog područja od podvodnog svijeta čine raznoliku faunu podmorja. Susrest ćete jata oćada, trilja, fratre i mnoge druge njihove potomke fluorescentnih boja. Zbog povoljnog utjecaja morskih struja riblji fond je jedan od najbogatijih u Istri.

Ako vam kupljena karta taj dan donese sreću, ugledat ćete morsku medvjedicu, za koju se mislilo da je potpuno nestala iz Jadranskog područja. O mogućnosti promatranja umijeća gnjuraca da zarone na jednom mjestu i izrone negdje daleko, o surfanju galebova na vjetru, kao i bezbrižnoj igri i skokovima dupina da vam i ne govorimo.

Javna ustanova Kamenjak u 2010. je godini počela s radovima izrade edukativno-rekreacijske staze „Putevima dinosaura na Kamenjaku“. Stazu možete pronaći na desnoj strani poluotoka, nekih 300-tinjak metara od ulaza. Ukupna dužina staze iznosi oko 600 metara. A ono što ćete moći vidjeti jesu modeli dinosaura u prirodnim veličinama, što za najmlađe predstavlja pravi doživljaj, a za starije zanimljivu atrakciju.

Pravi se tragovi dinosaura koji su nekada i šetali Kamenjakom mogu pronaći na pločastim stijenama. Duž staze su postavljene i prikladne table koje opisuju geološke zanimljivosti Kamenjaka. Najbogatije nalazište otisaka dinosaurovih stopala u Europi nalazi se na otočiću Fenoliga, i to s više od stotinu pronađenih otisaka. Utvrđeno je da oni pripadaju četveronožnom dinosauru iz skupine sauropoda te je po procjenama bio visok oko 3 metra, dugačak 11 metara i težak oko 13 tona. Impresivno, zar ne?

Na vašoj će memorijskoj kartici biti i jedan nezaobilazan fotomotiv. Mjesto raznih inspiracija danju, a posebno u suton. Mali svjetionik Porer. Sagrađen je u 19. stoljeću pa ćete zamijetiti njegove austrougarske obrise. Ljepota će vas mamiti da zaplivate prema njemu, ali morate znati da su struje koje ondje caruju toliko jake da će vas usmjeriti u svakom drugom pravcu samo ne u onom koji priželjkujete. Zato oprez, nemojte biti jedan od onih turista koji uz silna upozorenja precjenjuju snagu svog “luftmadraca” u borbi s plesom struja. Radije ga promatrajte u sutonu iz nadasve poznatog Safari bara u kojem se i djeca mogu zaigrati na zanimljivim spravama. Nema ljepšeg osjećaja na kraju dana nakon što ste sve to vidjeli te ulovili dobru boju nego li ispijati sangriju i zamastiti usnice finim sendvičem od lignji.

Pri planiranju posjeta ovom rtu ostavite mjesta i za razne aktivnosti. Jer tu možete hodati, trčati, voziti bicikl, roniti, surfati. Biciklističke staze Gornjeg i Donjeg Kamenjaka jedne su od najpopularnijih u Istri. Ovdje se održavaju i međunarodna sportska natjecanja u brdskom biciklizmu te brojne druge rekreativne utrke.

Posebno je zanimljiva „Full Moon“ biciklijada, a kao što joj i samo ime kaže, održava se noću za vrijeme punog mjeseca tijekom ljetnih mjeseci. Surferi već znaju za ovo područje i s prvim vjetrom kao leptiri na svojim jedrima i daskama skaču i uživaju punim plućima u vjetru i valovima. S godinama su se toj uživanciji pridružili i mnogobrojni kajteri. Ako ne surfate ili niste ponijeli bicikl, nema veze. Cijelo područje Kamenjaka idealno je za trčanje i trekking. Staze s raskošnom vegetacijom pravi su melem za ljubitelje ove vrste sporta. U šumici uvale Pinižula postavljene su i sprave za vježbanje, a svojim ćete mišićima pružiti pravu radost u hladu borove šume s pogledom na more.

Ako pri ovom posjetu niste vidjeli ili zapamtili sve, prije nego što otiđete svratite u Kuću prirode, čiji je cilj prezentacija čudesnog Kamenjaka, a nalazi se u centru Premanture, tik do zvonika. Ulaz u Kuću prirode je besplatan, a tu se nalazi ekocentar sa sadržajima poput akvarija, terarija, fosila, dinosaurovih otisaka, kao i brojne fotografije i interaktivna pomagala.

Na kraju, pri posjetu Kamenjaku najvažnije je da se potpuno prepustite osjetilima i prirodi, koja će znati kako vas opustiti od svakodnevnih obaveza i stresa. Jer, opuštanje i uživanje i jest glavni cilj ovog posjeta, zar ne?

TEKST – Iva Tominović Matas         FOTO –  Lovro Barbalić