Vinistra

Ovogodišnja, 21. Izložba vina i vinarske opreme Vinistra, najdugovječnija izložba istarskih vina koja okuplja vinare i predstavlja njihova vina, bit će održana od 9. – 11. svibnja 2014. godine u sportskoj dvorani Žatika u Poreču.  Program svečanog otvorenja započet će u 13 sati, nakon čega će uslijediti obilazak dvorane za goste i uzvanike. Svečana dodjela odličja za  Svijet malvazija, nagrađena vina, ulja i rakije te dodjela oznake IQ – istarska kvaliteta za svježe i zrele malvazije. Otvorenju će prisustvovati predsjednik udruge Vinistra Ivica Matošević, gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, župan Istarske županije Valter Flego, ministar turizma Darko Lorencin, a izložbu će otvoriti Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.

Na 21. Vinistri nastupit će 120 izlagača, a ponovni porast broja izlagača potvrda je statusa Vinistre kao najznačajnije izložbe vina u regiji. Fokus ovogodišnje manifestacije usmjeren je na promociju posebnosti našega kraja te će se kroz posebne programe naglasiti važnost autentičnih vina za bolju prepoznatljivost Istre kao vinske regije. U tom smislu predviđene su vođene degustacije terana i malvazije, uz raspravu o stilistici vina koju moderna tržišta kod nas i u inozemstvu danas traže.

Od stranih gostiju na Vinistru dolaze Mike DeSimone i Jeff Jensen, poznati i kao World Wine Guys. Urednici u vinskom i lifestyle magazinu Wine Enthusiast  te suradnici na The Huffington Postu dobitnici su nagrade Gourmand International Award za najbolju knjigu o vinu u SAD-u za 2012.godinu za knjigu Wines of the Southern Hemisphere: The Complete Guide. Oni će pak u subotu poslijepodne govoriti o važnosti vinskih regija. U izlaganju će predstaviti primjere zemalja i regija koje su postigle uspjeh na svjetskom tržištu vina, s posebnim osvrtom na pozitivne aspekte hrvatskog i istarskog vinarstva, kao i na mogućnost daljnjeg napretka u cilju povećanja tržišnog udjela.

Posjetitelje sajma dodatno će animirati i glumci udruge Istra Insprit, predstavljajući različita povijesna razdoblja kroz svoj programa nazvan Ricette delle nonne. Glumci će u ambijentu jednog razdoblja nuditi posjetitelje pravim domaćim kolačima uz muškat i malvaziju, a svadbeni kolač ili Kolač za feštu neće proći bez terana.

Tradicionalno, izložbu vina u porečkoj sportskoj dvorani pratit će gastro događanja, kušanja, predstavljanja, seminari te memorijalni Show Must GO On.

Vinistra će i ove godine iskoračiti u ugostiteljske objekte. Porečki ugostitelji za vrijeme manifestacije gostima će nuditi menije s vinima izlagača Vinistre. Vinistra i Grad Poreč na taj način posjetiteljima izložbe pružaju mogućnost da u eno-gastronomskim događanjima uživaju na području čitavog grada.

Više o programu Vinistre pročitajte ovdje.