Igle kao policajci

Znate ono: “Joj, ukočio sam se! Bole me križa! Ne mogu se sagnuti! Ah, ne mogu ustati!” To su vjerojatno izrazi koje sve ćešće čujemo u svojoj okolini, a izgovaraju ih osobe koje imaju smetnje s križima. Križobolja ili lumbago (latinski naziv) stanje je za koje je karakterističan osjećaj bola u mirovanju ili kretanju u donjem dijelu kralježnice i okolnim mišićima. Kada govorimo o donjem dijelu kralježnice, mislimo na pet slabinskih (lumbalnih) kralježaka i kost krstaču (os sacrum) koja se nadovezuje na njih.

Lumbalni dio kralježnice jako je opterećen jer nosi cijelu težinu tijela, osim težine kukova i nogu. Tu težinu prenosi na sacrum, koji je poput klina usađen između kostiju zdjelice pa se težina gornjeg dijela tijela prenosi na zdjelicu, a zatim i na noge. U tom se dijelu odvijaju kretnje sagibanja prema naprijed i natrag, u stranu, kao i sve međukretnje tih položaja. Oni su, dakle, izloženi znatnim mehaničkim silama kako u mirovanju, tako i u gibanju. 

Prve tegobe s križima najčešće se javljaju naglo prilikom nekog fizičkog naprezanja te ih može izazvati i neki sasvim bezazlen pokret kao naglo ustajanje, vezivanje vezica na cipelama, podizanje lista papira s poda i slično.

Akupunktura (lat. “acus” = igla + ”pungere” = ubadati) je jedna od glavnih medicinskih metoda tradicionalne kineske medicine. To je terapeutska tehnika kojom se ubadanjem igala u specifične točke na koži pacijenta uspostavlja ravnoteža Qi, vitalne energije koja struji kroz organizam. Drevni kineski liječnici smatrali su da životna energija prolazi kroz tijelo preko dvanaest crta, odnosno meridijana.

Skoknimo sad malo do Kine. Prema kineskoj tradicionalnoj medicini (KTM), uzrokom neke bolesti ili smetnje smatra se poremećaj energije, koji može biti izazvan unutarnjim ili vanjskim uzrokom. Kada se pacijent javi liječniku KTM-a i požali se na smetnje koje ima, tada liječnik pristupa pregledu pacijenta, u sklopu kojeg se obavi i puls-jezik dijagnostika, odnosno pregled kojim se utvrđuje energetsko stanje organizma, stanje tekućina u organizmu, kao i raspored energije u njemu.

Na osnovi tog pregleda određuje se i terapija, a cilj terapije je uravnoteženje energija u organizmu. U našem organizmu postoji 12 pari energetskih kanala i 8 ekstrakanala kojima kola energija. Na tim se kanalima nalazi i 365 energetskih točaka (vrtloga energije) preko kojih djelujemo na energiju, i to tako da se višak energije iz nekog kanala prebacuje u druge kanale s manjkom energije kako bi se uspostavila ravnoteža u tijelu. Kako bismo lakše razumjeli terapiju akupunkturom, to si možemo predočiti i na način da zamislimo kanale kao prometnice, energetske točke kao raskrižja, a akupunkturne igle kao policajce koji reguliraju promet da bi on tekao neprekinuto i ravnomjerno. Kako je u kineskoj tradicionalnoj medicini bolest poremećaj energije, shodno tome ona nema puno različitih dijagnoza kao u zapadnoj medicini.

KTM je ujedno i holistična (cjelokupna) medicina, pa isto tako ne razdvaja psihičke smetnje od fizičkih, već se jedan poremećaj energije može manifestirati na više načina. U slučaju lumbaga i išijasa ta je energetska smetnja izazvana najčešće vanjskim patogenim faktorima: vlagom, hladnoćom i vjetrom. Sigurno ste već čuli kako se netko nakon što je pokisnuo žalio na bolove u leđima.

Zbog prodora tih energija u kanale mokraćnog mjehura ili žučnog mjehura dolazi do zastoja Qija (vitalne energije), odnosno do smetnji, manjih ili većih bolova u određenoj regiji. Ovisno o zahvaćenom kanalu, govorimo o lumboišijalgiji tipa mokraćnog mjehura kada je zahvaćena stražnja strana mišića natkoljenice i potkoljenice ili o tipu žučnog mjehura kada je zahvaćena postranična strana natkoljenice i potkoljenice. To je zato što stražnjom stranom nogu prolazi kanal mokraćnog mjehura, a bočnom stranom prolazi kanal žučnog mjehura. Terapija se najčešće provodi akupunkturom, a izvor točaka ovisi o stanju pacijenta odnosno o nalazu puls-jezik dijagnostike. Po potrebi, kod kroničnih slučajeva kod kojih se javljaju pareze živaca i slabosti mišića, može se koristiti i elektrostimulacija.

Ponekad se u terapiji koristi i moxa – smotuljak trava koji se pali i time unosi toplinu u hladne zone tijela. Kod ljudi koji ne podnose ubod igala može se koristiti i kineska magnetoterapija. U slučajevima lumbaga i lumboišijalgije u KTM-u uzimamo u obzir i emotivne komponente, gdje određene emocije mogu izazvati energetske smetnje. Emocije koje u ovom slučaju mogu izazvati smetnje po tipu mokraćnog mjehura jesu strah, sumnja, ljubomora i neopraštanje, a po tipu žućnog mjehura gnjev, neopraštanje, bijes. Specifičnost KTM-a je da je svaki pacijent osoba za sebe i da neka bolest (lumbago, lumboišijalgija) ne može biti liječena “po receptu“, odnosno terapija nije ista za istu dijagnozu.

Ako imamo pet različitih pacijenata s lumbagom, npr. netko ima samo lumbago, netko uz to ima i gastritis, netko smetnje s disanjem… Znači, liječimo lumbago, ali uz pet različitih pristupa terapiji. Na svojim predavanjima često navodim primjer iz početka prakse (prije 20 godina, op. a.), kada su mi u istom danu na terapiju došli stariji čovjek od 70-ak godina i mlad dečko od 20-ak godina. Obojica su došli pognuti s bolovima u leđima koji su se širili do pete.

Nakon pregleda preporučio sam svakome deset seansi akupunkture, s time da sam kod starijeg pacijenta uz akupunkturu koristio i moxu. Naivno sam tada pomislio kako će mlad dečko sigurno biti dobro nakon odrađenih deset seansi i da daljna terapija neće biti potrebna, a starijem sam pacijentu odmah rekao da će najvjerojatnije nakon pauze biti potrebno još nekoliko puta ponoviti terapiju. Međutim, nakon četvrte seanse stariji se pacijent u potpunosti ispravio i nije osjećao bol, a mlađi pacijent tek nakon sedme seanse. Na kontrolnom pregledu, nakon mjesec dana, mlađi je pacijent ponovio još sedam seansi akupunkture, a stariji nije imao nikakve smetnje pa nismo nastavili s terapijom.

Prema kineskoj tradicionalnoj medicini (KTM), uzrokom neke bolesti ili smetnje smatra se poremećaj energije, koji može biti izazvan unutarnjim ili vanjskim uzrokom. – dr. Prenc Silvano

Godinu dana poslije sreo sam u gradu mlađeg pacijenta, koji mi je rekao da je baš tih dana razmišljao da mi se javi kako bi došao na još jednu terapiju jer povremeno osjeća bolove u peti. Stariji pacijent javio se tek nakon deset godina i rekao: “Doktore, vi se mene sigurno više ne sjećate, bio sam prije deset godina kod vas na terapiji akupunkturom zbog lumboišijalgije i od tada nemam više nikakvih smetnji. Puno vam hvala.“

Dakle, pravila nema. Osim da je terapija akupunkturom sigurna metoda izbora jer nema nikakvih štetnih djelovanja, nema nuspojava, potiče organizam na samoiscjeljenje i, ne manje važno, moguće ju je uspješno primijeniti u svim životnim dobima.

TEKST – Dr. Silvano Prenc