Dizajn na visini

Ako ste nas pratili u prijašnjim brojevima, onda ste se već upoznali s nekim elementima dizajniranja vrtova te stekli određenu sliku kako se pojedini elementi slažu i na što sve treba obratiti pozornost da bi se dobio jedan osobni mali zeleni kutak. Dali smo vam ideju kako smjestiti hard (arhitektonske elemente poput popločenja i zidića) i soft (biljke) elemente na jednom malenom vrtnom prostoru i kako kombinacijom tih elemenata vizualno proširiti prostor te kako za svaku veličinu vrta ukomponirati drveće i ukrasne grmove tako da tvore savršenu harmoniju.

Ovaj put idemo malo više, no ne teorijom dizajna, već idemo u visinu. Idemo na vrhove zgrada. Ako živite u gradu, u stanu u stambenoj zgradi, te čeznete za zelenilom i sanjate da ćete jednom imati vlastiti vrt, u ovom ćemo vam članku dati ideju kako ostvariti dio tog sna, odnosno kako urediti mali zeleni kutak tik do neba i imati svoje malo zeleno mjesto pod suncem. Dakle, riječ je o krovnom vrtu. Stvaranje krovnog vrta zahtijeva drukčije uvjete i pristup od onih malo „nižih“, ali principi dizajniranja ostaju identični. Uvijek je cilj postići harmoniju i balans te, naravno, držati se krilatice „manje je više“. Velika je prednost ovih vrtova što mobilne žardinjere (vaze) možete pomicati kako i koliko često želite u svim smjerovima i time ovisno o godišnjem dobu mijenjati njegov izgled, na radost svih onih koji vole česte promjene.

Današnja dostupnost vrtnih elemenata omogućava funkcionalan i estetski dopadljiv izgled krovnih vrtova, pa je koncept takvih vrtova već uvelike rasprostranjen u velikim gradovima diljem svijeta, a polako se počinje primjenjivati i kod nas. Sve se više nastoje poboljšati uvjeti života u urbanim sredinama kako bi se čovjek vratio (približio) svom prirodnom okruženju. Energetska djelotvornost zahtijeva prisutnost biljaka u nastanjenim i prenapučenim područjima, pa je samim time značaj krovnih vrtova sve veći. Pojam „becoming green“ postaje sve veći prioritet velikih gradova. Blagodati krovnih vrtova su mnogostruke. Povećavaju zelenu površinu urbanih sredina, čime poboljšavaju kvalitetu zraka pa se pridružuju parkovima, koje ionako nazivamo „plućima grada“. Smanjuju razinu zagrijavanja i isparavanja topline gradskog asfalta. Po mjerenjima reduciraju buku čak do 40 dB. Omogućavaju značajnu energetsku učinkovitost tijekom godina, a za nas najbitnije, daju dodatnu vrijednost prostoru samog stanovanja. Sve navedeno objektivne su blagodati, a one subjektivne poput vašeg zadovoljstva i uživanja u jednom takvom vrtu na vrhu zgrade teško da se ičim može izmjeriti.

Blagodati krovnih vrtova su mnogostruke. Povećavaju zelenu površinu urbanih sredina, čime poboljšavaju kvalitetu zraka pa se pridružuju parkovima, koje ionako nazivamo „plućima grada“.

Krovni vrt na slici ima 70-ak kvadratnih metara i već sam po sebi ima sve hard (arhitektonske) elemente poput zidića, ograde i popločenja (koji se nisu mogli mijenjati), tako da se u samom dizajnu vodilo računa isključivo o soft elementima, odnosno biljkama i harmoničnom rasporedu između njih. Cilj je bio dobiti jedan miran kutak za odmor tijekom mirnih večeri, kao i mjesto za okupljanje povećeg društva. Samim time što se nalazi na vrhu zgrade, morali smo voditi računa o udarima vjetra i, naravno, cjelodnevnoj izloženosti suncu, odnosno vrućini tijekom ljetnih mjeseci. Kad dizajnirate jedan takav vrt, treba imati na umu da na tim položajima uspijevaju samo izdržljive biljke koje podnose ljetnu vrućinu i sušu. Ako ne znate koje su to biljke, na kraju članka možete vidjeti popis biljaka koje smo mi koristili prilikom dizajniranja ovog krovnog vrta. Ali pravila postoje da bi se kršila, pa ako baš želite neku biljku koja baš i ne podnosi izravnu sunčevu svjetlost, učinite to, ali računajte da joj zbog toga morate pokloniti posebnu pažnju.

Pod pritiskom ubrzanog tempa života sve više osjećamo potrebu za mjestom na kojem ćemo biti sami sa sobom, gdje ćemo se povezati s prirodom.

Prije same izvedbe uvijek treba voditi računa o nosivosti krovne konstrukcije. Ako ona to dopušta, na krovu možete uživati u čarima fontana, jacuzzija, pa čak i bazena. Zamislite osvježavajuću prozirnu plavu boju vode koja vas masira mjehurićima iz vašeg jacuzzija, šuškanje zelenila oko vas i pogled na titrajuća svjetla grada noću. Sigurno ćete reći da je to san snova, baš kao i mi koji vam o tome i pišemo. No to i nije toliko neizvedivo. U ovom će krovnom vrtu u prvoj fazi vlasnici imati sve osim onih mjehurića iz jacuzzija. Ali mjehurići iz čaše fino rashlađenog šampanjca bit će, za sada, dostatna zamjena. Pod pritiskom ubrzanog tempa života sve više osjećamo potrebu za mjestom na kojem ćemo biti sami sa sobom, gdje ćemo se povezati s prirodom. Previše vremena provodimo u zatvorenim prostorima, pa onaj tko ima barem malo mjesta na svome krovu, na vrhu neke zgrade, smatra se privilegiranim. U toplijim danima rano ujutro, dok grad još spava, u krovnom vrtu možete prakticirati svoje umijeće u tai chiju, jogi ili pilatesu. Šuškanje bilja samo će dodatno pridonijeti ugođaju. Uvečer kad ljetni maestral zapuše, možete planirati aktivnosti za idući dan ili popiti čašu nekog osvježavajućeg pića spravljenog od aromatičnog bilja upravo iz vašeg krovnog vrta. Malo limuna, mente i melise, kockica leda i vaš krovni vrt postaje elegantno lounge mjesto, bilo da piće ispijate sami ili s partnerom.

Kao što i sami možete zaključiti, ništa nije neizvedivo. Krovni vrtovi mogu se pretvoriti iz prazne neiskorištene betonirane površine u pravu gradsku oazu, poput ove s početka priče. Krovne vrtove možete pretvoriti u što god poželite, mjesto za osamu ili mjesto za noćnu zabavu, bilo danju ili noću, ljeti ili zimi. Uputite se u potragu za prikladnim žardinjerama, biljkama i svim ostalim stvarima koje će biti dio vašeg zamišljenog sna na vrhu zgrade na ponos svih onih koji će ga koristiti, s mjehurićima ili bez njih.

TEKST I FOTO – Iva Tominović Matas