Otvorena rapsodija

Danas je svima kristalno jasno da za svaki kvadrat stana trebate strpljivo ljubiti tlo po kojem hoda vaš čangrizavi šef, pa kad ipak puknete prije vremena i otkrijete da ćete uspjeti “zbuksati” nešto novca za eventualno 40-ak kvadrata krova nad glavom, a ne minimalno 140 kako ste si zamišljali cijelo djetinjstvo, želite da tih 40-ak kvadrata izgleda grandiozno i da se ne gušite u hrpi zidova nego da možete normalno disati, a i napraviti tulum u svojoj teškom mukom kupljenoj izbici. Vjerojatno su upravo iz tog razloga u zadnje vrijeme stanovi povezanih prostora postali pravi hit, a ljudi zidove u svojim starim stanovima ruše kao ludi ne osvrćući se na šipke armature koje zapanjeno vire iz nosivih zidova. No činjenica je da današnjem mladom paru treba upravo takva nesputanost kakvu nude “open space” prostori.

Odvajanje kuhinje od dnevnog boravka, do kojeg je došlo u trenutku kada je neki arhitekt odlučio da su naši nosovi preosjetljivi da bi bili izloženi direktnom mirisu višesatnog kuhanja goveđih tripica ili preznojavanju srdelica u vrućem ulju, danas je sve rjeđe. Danas će mladi par uslijed brzog konzumerističkog načina života ionako rijetko kada kuhati, a kolači koje će novopečena supruga peći kako bi osvjetlala bakin obraz ionako će ovaj prostor bez zapreka ispuniti toplinom i slatkoćom kakva mu i priliči.

Prostor ima tu sreću da nije uobičajenog kvadratnog oblika – predsoblje i soba dodatno su razbijeni u fragmente udubinama u zidu te svakako i kosim drvenim gredama.

Primjer ovog mansardnog stana govori upravo jednu takvu priču. Mladi par ili samac ovdje će nadohvat ruke imati sve što mu je potrebno, a prostor će u samo par poteza pretvoriti i u odličan plesni podij za svoje uzvanike. Prednost ovog konkretnog prostora je definitivno njegova razvedenost. Prostor ima tu sreću da nije uobičajenog kvadratnog oblika – predsoblje i soba dodatno su razbijeni u fragmente udubinama u zidu te svakako i kosim drvenim gredama. Razvedenosti prostora svakako pridonosi i odlična simbioza kamenog zida u nekoliko boja i gipsane prevlake, koja time što je za 4 cm izvučena preko kamena dodatno naglašava dinamičnost, pogotovo svojim valovitim linijama.

Bijelom bojom se ipak ukroćuje tromost kamenog zida i unosi dodatno osvježenje prostora. Iako se radi o jednom neomeđenom prostoru, on je vizualno podijeljen na svoje jasne funkcije – predsoblje je umješno obogaćeno udubinom u zidu koja već na samom ulazu najavljuje da nije riječ o klasičnom aranžmanu prostora, a zid od kupaonice na prvi pogled vješto skriva spavaći dio od ulaza. Onome kome je dopušteno dublje istražiti ovaj maleni dragulj otkriva se spavaći dio koji je romantično omeđen dijelom zida u kamenu, a srebrna noćna lampa oblih kontura izvrsna je poveznica retro namještaja i modernog pogleda na interijer. Kauč, uz ukrase koji ga okružuju, predstavlja dio za opuštanje – čitanje časopisa (Pleasurea, naravno!), knjiga, surfanje s laptopom ili vođenje ugodnog razgovora uz čašu vina.

Svaki kutak može biti osvijetljen odgovarajućom lampom, prema raspoloženju stanara, čime je omogućena igra svjetla i sjenki, što prostor noću čini dinamičnim, intrigantnim i zavodljivim!

S ovim ugodnim kutkom pomoću bijelog zidnog ukrasa i jedinog zida u boji ugodne plave nijanse povezan je „spremišni“ dio sobe – ladičar i ormar antiknog stila koji svojom bijelom bojom ipak vješto izbjegava gušenje prostora, istovremeno dajući jedan elegantni starinski štih. Iako nam se veoma sviđa to što televizor nije postavljen u centar prostorije kao neki oltar nemaštovitosti koji određuje što raditi u slobodno vrijeme, ovdje bismo ipak preporučili veliki plazma televizor koji bismo stavili na pomični zidni nosač kako bi se pomno odabrani filmovi mogli gledati iz svakog kuta prostorije.

Sljedeći dio predstavlja blagovaonica s kuhinjom. Kuhinja je moderne talijanske izrade, no tranzicija između romantičnog boravnog dijela i hladnijeg radnog dijela uspješno je izvršena bijelim stolom i stolicama, koji kao da postavljaju neku nevidljivu među po sredini prostora. U prostor su savršeno integrirane i dvije velike škrinje za spremanje stvari koje su pretvorene u sjedaće plohe. Raspored svjetiljki također je promišljen – svaki kutak može biti osvijetljen odgovarajućom lampom, prema raspoloženju stanara, čime je omogućena igra svjetla i sjenki, što prostor noću čini dinamičnim, intrigantnim i zavodljivim! Kupaonica je ipak u svom zasebnom dijelu stana, mudro postavljena kod samog ulaza kako bi se dobilo što više na privatnosti. Stilom uspješno prati karakteristiku stana – staklena tuš-kabina s modernom masažnom aparaturom ne odudara od starinskog štiha koji obilježavaju kupaonski elementi, opet u bijeloj boji kao glavnoj premosnici između starog i novog. 

Ova ljupka garsonijera odličan je primjer uspješne kombinacije mnogih elemenata koje je trebalo uskladiti prilikom izrade ugodnog i toplog kutka za život. Predstavlja idealni dragulj kao odskočna daska mladom paru koji će se uvijek s nostalgijom prisjećati životne nesputanosti i razigranosti koju su proživjeli u ovom stančiću!

TEKST I FOTO – Lora Šuljić