Svijet izuma

  • Nikolaus August Otto bio je njemački izumitelj koji je 1877. konstruirao prvi četverotaktni motor s unutarnjim izgaranjem. Ovi motori danas imaju vrlo široku primjenu te su pokretači automobila, brodova, zrakoplova i vlakova.
  • Zasluge za konstrukciju prvog automobila (1886.), preteču suvremenih cestovnih vozila, idu njemačkom inženjeru Karlu Friedrichu Benzu. Karlova supruga, Bertha Benz, osim što je prva žena koja se našla za upravljačem automobila, ujedno je i osoba koja se prva uputila na pravo putovanje, dugo oko 104 kilometra. Prvi automobil koji se pojavio u Zagrebu (1901.) bio je marke Opel.
  • Prvi upotrebljivi telefon konstruirao je 1875. godine američki fizičar Alexander Graham Bell. Do ovog izuma došao je dok je radio na eksperimentu s telegrafskim porukama. Njegov pomoćnik sasvim je slučajno zatvorio strujni krug na aparaturi odašiljača i tada je otkriveno da čelična žica trepereći iznad magneta proizvodi promjenjivu struju.
  • Motorolin istraživač Martin Cooper zaslužan je za izum prvih mobitela, koji su tada težili više od kilograma i bili dugački 25 centimetara. Prvi uspostavljen poziv mobitelom dogodio se u New Yorku 1973. U Hrvatskoj je prva mobilna mreža pokrenuta 1987., ali prava eksplozija u njihovoj upotrebi kreće početkom 90-ih godina.
  • Heinrich Rudolf Hertz njemački je fizičar koji je tijekom jednog eksperimentiranja otkrio da elektrosignali mogu putovati kroz zrak te je 1888. napravio uređaj koji je proizvodio radiovalove. Ovo otkriće bilo je baza za izradu radija, čije je „rođenje“ uslijedilo 1913., a redovito prenošenje putem radija počelo je 1920. u SAD -u. Prva radiostanica u Hrvatskoj bila je Radio Zagreb, a pokrenuta je 1926.
  • Za izum prvog televizora možemo zahvaliti nekolicini izumitelja, a to su: Willoughby Smith (1873. otkrio provodljivost selena), Paul Gottlieb Nipkow (1884. otkrio skenirajući disk) te John Logie Baird (1926. prvi prikazao mehanički televizijski sustav s pokretnom slikom). S emitiranjem redovnog televizijskog programa prvi je počeo BBC 1936., a prvi televizijski odašiljač u Hrvatskoj proradio je 15. svibnja 1956.
  • Timothy Berners Lee osmislio je sistem World Wide Weba, odnosno svjetske mreže, jedne od najkorištenijih usluga interneta. Korištenjem različitih tehnika stvorio je sistem koji omogućava pregledavanje, sortiranje i linkanje informacija preko računala međusobno povezanih telefonskom mrežom. Prva uspješna komunikacija računala putem interneta obavljena je 1990., a prva internetska stranica nastala je 1991.