Vodeni svijet

  • Najveće jezero na svijetu je Kaspijsko jezero, smješteno između Europe i Azije, s ukupnom površinom od 394.299 km². Jezero čini mješavina slatke i slane vode.
  • Najdublje jezero na svijetu je Bajkalsko jezero smješteno u Rusiji, s izmjerenom dubinom od 1637 m. U ovo slatkovodno jezero utječe čak 500 rijeka i sadrži oko 20% ukupne svjetske količine vode. Mrtvo more je, zbog izrazito velike koncentracije soli, najslanije more na svijetu te u njemu obitava tek nekoliko vrsti biljaka. Ujedno je i najniža ljudima dostupna točka na površini zemlje, a nalazi se na oko 400 m ispod razine mora.
  • Najveća dubina mora izmjerena je kod Marijanske brazde smještene na zapadnom Pacifiku, jugozapadno od Japana. Dubina mora je oko 11000 m, no taj podatak stalno varira ovisno o izmjerima. Iako je na toj dubini tlak više od tisuću puta veći od atmosferskog tlaka na razini mora, znanstvenici su prilikom istraživanja pronašli ribe i mikroskopske organizme.
  • Viktorijini slapovi na rijeci Zambezi (Afrika) sa širinom većom od 1700 m s pravom zaslužuju naziv „najveći zastori vode na svijetu“. S padom od 128 m jedna su od najvećih atrakcija Afrike te su uvršteni u Svjetsku baštinu. Slapove je moguće vidjeti s udaljenosti veće od 64 km.
  • Najviše slapove na svijetu, visoke 979 m (što je gotovo 18 puta više od slapova Nijagare), otkrio je avijatičar Jimmie Angel 1937. godine, a po njemu su i dobili ime Angelovi slapovi. Slapovi se nalaze u jugoistočnoj Venezueli.
  • Dugo se smatralo da je Nil s ukupnom dužinom od 6695 km najduža rijeka na svijetu. Međutim, brazilski znanstvenici pronalaskom nove početne točke Amazone, s kojom je sad duga ukupno 6800 km, tvrde da ta titula ipak pripada Amazoni.
  • Rijeka Kongo smještena u zapadnom dijelu središnje Afrike s dubinom od 230 m smatra se najdubljom rijekom na svijetu.
  • Nacionalni park Yellowstone u sjeverozapadnom Wyomingu sadrži oko 500 gejzira, što je pola od ukupnog svjetskog broja. Tu se nalazi gejzir Steamboat, koji se trenutačno vodi kao najviši aktivni gejzir na svijetu, čije erupcije mogu dosegnuti visinu od preko 120 m.
  • Kao najmoćniji gejzir na svijetu vodi se Waimangu, gejzir smješten na Novom Zelandu. Započeo je s erupcijama 1900. i završio 1904. godine. Erupcije od 150 m bile su sasvim uobičajene, no povremeno je imao supererupcije koje su dosezale visine od preko 450 m.