Mali urbani vrt s elementima romantike

Autorica ovog teksta razmišljala je na koji vas način provesti kroz sve ovo što slijedi a da ne bude još jedan tekst iz časopisa na tu temu, da ne bude suviše tehnički i štur, prekompliciran i prestručan, no da opet bude u skladu s hedonističkim pristupom kakav Pleasure promovira. Provest ćemo vas kroz ovaj tekst na način na koji se radi torta. Čovjek bi pomislio da urediti, preurediti ili stvoriti jedan mali vrt ne zahtijeva isuviše vremena i truda. Međutim, svi mali vrtovi, baš kao i ovaj od 30-ak kvadrata, zahtijeva više umijeća, iskustva i balansa nego što zahtijeva vrt daleko većih dimenzija. Stoga prije nego što nakupujete sve i svašta, potrošite nepotrebno novce i izgubite dragocjeno vrijeme, napravite ono što i vrapci na grani već znaju, a to je plan, jer planiranje je pola posla.

Svi mali vrtovi, baš kao i ovaj od 30-ak kvadrata, zahtijeva više umijeća, iskustva i balansa nego što zahtijeva vrt daleko većih dimenzija.

Prvo što ćete trebati učiniti, kao i mi kad smo stupili nogom na ovih nekoliko kvadrata, jest odrediti temu. Što znači dati temu nekom vrtu? To znači da temom vrt oblikujemo još negdje u mašti. Te projekcije iz glave voditi će dizajn sve do završne faze, a to je finalni izgled vrta. Ovaj je dio vrlo bitan. Preskočite ovo i zasigurno ćete tapkati u mraku. Svaki je prostor kao list bijelog papira. Prazan i statičan na prvi dojam, a opet dinamičan u svim tim mogućnostima koje pruža. Dopustite si trenutak tišine i taj prostor će vam poslati signal kako želi izgledati. U toj tišini dok ga promatrate, najednom krenu nicati u vašoj glavi sličice, male projekcije budućnosti. Već kao da ga vidite, već kao da čujete šuškanje lišća i osjećate neke mirise. Tu se na trenutak zaustavite. 

Prirodna je potreba čovjeka da pokuša razraditi nekoliko ideja, što i nije loše, međutim kao što je autorica ovog teksta i sama zaključila iz vlasitih iskustava i što su je njezini profesori – dizajneri s višegodišnjim iskustvom i nebrojenim nagradama iza sebe – naučili, prvotna ideja zapravo je jedina prava ideja koju valja razraditi do detalja. Jednostavnost prije svega. Sve ostale ideje nakon te početne mogu samo zakomplicirati stvari. Promatrajući tih 30-ak kvadrata utihnuli smo i u tišini čekali prvu projekciju i prvi signal koji će nam prostor poslati. I koliko se činilo banalnim, asocijacije koje će vam potaknuti maštu mogu biti drugima smiješne, ali vama će, baš kao i nama, biti krucijalne. Našu je maštu pokrenulo sjećanje na jednu scenu iz filma. Nije potrebno napomenuti naslov filma, to vam ionako ne bi značilo ništa. Važnije je da vam kažemo da su asocijacije koje su pokrenule projekcije u glavi vezane uz zaigranost, ljepotu, iskrenost i borbenost. I to je ono što smo vam na početku teksta i napomenuli. Odredili smo mu temu: “mali urbani vrt s elementima romantike”.

Sve što vam je potrebno jest da uzmete običan ili milimetarski papir i olovku. Naravno, ne zaboravite ucrtati na koju stranu svijeta gleda vrt jer to određuje i koje ćete biljke poslije koristiti.

Ako imate mali vrt, a ne znate što i kako učiniti, krenite sa savjetima kojima ćemo vas poučiti i time vam možda dati ideju. I sada vas pitamo: što prvo učinite kada želite napraviti tortu? Ispečete biskvit. E, to je to! Tema je zapravo biskvit. Ima formu, ima oblik, na neki je način gotov, međutim to nije finalni izgled torte. I što sad, pitat ćete se. Pola posla je učinjeno, sad slijedi druga polovina posla. To je konkretno uzimanje mjera. Običan metar bit će dovoljan za početak. Ono što već postoji bilježi se na papir. Sve što vam je potrebno jest da uzmete običan ili milimetarski papir i olovku. Naravno, ne zaboravite ucrtati na koju stranu svijeta gleda vrt jer to određuje i koje ćete biljke poslije koristiti. Naš vrt iz članka okrenut je na jugoistok, što znači da će dobar dio dana biti izložen suncu. Naš je “biskvit” u obliku slova L, i kao što možete vidjeti, nije baš pravilan.

Nakon što smo ispekli biskvit, izrezali ga u željenu formu, i dalje ne možemo reći da je to to. Bijeli papir i dalje je nekako prazan, a to bi i ostao da ste preskočili onaj prvi korak o kojem smo vam govorili i onih nekoliko trenutaka tišine kad određujete temu. Projekcija iz glave temelj je za poigravanje raznim oblicima slobodnom rukom, baš kao što smo to i mi učinili. Na taj se način traži idealan omjer između hard i soft elemenata. Time stvaramo koncept. Loš omjer između hard i soft elemenata sliči situacijama kada pretjerate s kremom pa vam je torta malo prekremasta ili suprotni slučaj kad vam je presuha. Potreban je idealan omjer, to jest balans. Kao što je rečeno i u prošlom broju, vrlo je važno znati što želite vrtom postići, koji će se stil reflektirati i koliko ćete vremena provoditi u njemu. Ovisi i o vašim osobnim preferencijama, potrebama i, naravno, vremenu koje morate odvojiti da biste ga održavali. 

Nakon što smo odredili da će se naša torta sastojati od tri reda biskvita i dva reda kreme, pristupamo ozbiljnom dizajniranju i to opet činimo u omjeru. Onako na prvi dojam na papir svašta možemo “utrpati”, ali kada to isto činimo u omjeru, vidjet ćete da ne stane baš toliko koliko biste možda htjeli, ili ćete zaključiti da te tri stvari koje ste htjeli staviti zapravo i ne izgledaju baš tako dobro kako ste mislili. To će vam dati pravi uvid u harmoniju koju želimo postići. Faza koja slijedi je ukrašavanje torte. U ovom slučaju reći ćemo to ovako. Imamo grubo i fino ukrašavanje. Grubo ukrašavanje naziva se master plan i najbolje prikazuje postignut balans između hard elemenata, a to su postojeći zidovi, travnjak i kamen koji smo koristili u popločavanju, te soft elemenata, u konkretnom slučaju biljaka. Fino ukrašavanje zapravo je plan sadnje, kojim se detaljno prikazuje koje su biljke korištene, u kojem omjeru i po kojem rasporedu. Iz njega se može iščitati i omjer listopadnih i zimzelenih biljaka, oblika, boja i tonova.

Nećemo pojedinačno prolaziti pojedine biljke koje su se koristile prilikom uređenja, nego na kraju teksta možete vidjeti popis biljaka, koji vam može biti od pomoći prilikom dizajniranja vašeg eksterijera. Ono o čemu se vodilo računa jest da listopadnim biljkama naglasimo one zimzelene, i da listopadne svojim mijenjanjem boja lišća i kore drveća zapravo mijenjaju izgled vrta kroz godišnja doba. Tako će ovaj vrt uvijek biti aktivan, zanimljiv i drukčiji. I ono što je veoma važno, a tako treba uvijek biti, jest da su korištena stabla, grmovi i trajnice koje ne zahtijevaju konstantno navodnjavanje nakon što se establiraju.

Time se u konkretnom slučaju nije samo uštedjelo na vremenu koje bi bilo potrebno za svakodnevno zalijevanje vrta i trošku koji se izbjegao za sustav navodnjavanja nego se posebice vodilo računa i o ekološkoj osviještenosti zbog očuvanja resursa koji je tako dragocjen. I nama je najvažnija činjenica postignuta izborom ovih stabala, grmova i trajnica ta da će bojama cvjetova i mirisima privući razna živa bića neophodna za održavanje ovog malog biosustava. Pozovite sve kukce, gliste, pčele, leptire i ptice u vaš vrt. Oni će u suradnji s vašim biljkama dizajnirati nešto što ne možemo ni vi, ni mi, a to će biti šlag na torti. A ona jagoda na šlagu, crvena i sočna, upravo je čaša finog vina, ispružene noge i uživanje u slici i ideji koju smo upravo materijalizirali.

Uživajte u svojoj netom pripremljenoj torti.

TEKST – Iva Tominović Matas  FOTO – Robert Blašković