Macarons

SASTOJCI

Tijesto

3 bjelanjka
60 g kristalnog šećera
110 g badema u prahu (ili 120 g cijelih badema)
200 g šećera u prahu
prstohvat soli
po želji prehrambene boje ili arome za kolače

Krema

160 ml slatkog vrhnja
200 g tamne čokolade (min. 52% kakaove mase)

PRIPREMA

Tijesto

Odvojite bjelanjke od žumanjaka 2-5 dana prije same pripreme kolačića te ih čuvajte u hladnjaku. Nekoliko sati prije pripreme izvadite bjelanjke kako bi se ugrijali na sobnoj temperaturi. Ukoliko nemate badem u prahu već cijele bademe, potrebno ih je kratko prokuhati kako biste im lakše odstranili koricu. Kad se prosuše, sameljite ih što je finije moguće u multipraktiku ili na ručnoj mašinici. Bademe umiješajte zajedno sa šećerom u prahu te ih prosijte kako biste uklonili eventualno zaostale krupnije mrvice koje bi uzrokovale neravnine na kolačićima.

U bjelanjke dodajte prstohvat soli te miješajte smjesu električnim mikserom na srednjoj brzini. Kad se smjesa lagano zapjeni, dodajte polovinu kristalnog šećera i nastavite miješati na najvećoj brzini. Kad smjesa postane čvršća, dodajte preostali dio kristalnog šećera. Ukoliko želite raznobojne kolačiće, razdijelite smjesu na više jednakih dijelova i dodajte im različite arome za kolače ili prehrambene boje. Smjesu badema i šećera također podijelite na onoliko jednakih dijelova koliko je boja. Smjesu badema i šećera umiješajte u bjelanjke u dva navrata, miješajući silikonskom lopaticom kružnim pokretima od stranica posude prema sredini preklapajući smjesu.

Obložite plehove papirom za pečenje. Smjesu u obliku malih kružića istiskujte na papir pomoću štrcaljke ili vrećice s okruglim nastavkom. Pazite da hrpice smjese budu dovoljno razdvojene jer se smjesa prilikom pečenja raširi i naraste. Zatim ih pustite da se suše na zraku oko 1h. Stavite ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 °C oko 12-14 minuta. Pustite ih da se ohlade.

Krema

Čokoladu rastopite na pari, postupkom zvanim „bagnomaria“. Stavite posudu s vodom na vatru, a u njustavite drugu posudicu, u koju ste razlomili čokoladu na komadiće. Dovoljan je srednji plamen i da voda lagano vrije. Rastopljenu čokoladu prelijte slatkim vrhnjem i miješajte dok smjesa ne postane homogena. Pustite kremu da se ohladi te ohlađenom smjesom spajajte po dva kolačića.

Odabrala i napravila – Vesna Džuverović
Fotografirao i zasladio se – Robert Blašković