kaki – Japanska jabuka

Japanska jabuka, kod nas poznatija kako kaki, listopadno je drvo porijeklom iz Kine gdje se uzgaja već stoljećima. Plodovi ovog voća izgledom su nalik na kombinaciju između jabuke i rajčice te ovisno o sorti (kojih je i nekoliko tisuća) variraju od žuto-narančaste do tamno crveno-narančaste boje.
Plodovi dozrijevaju u različito vrijeme ovisno o sorti. Berba počinje krajem listopada, no vrhunac sezone dostižu u studenom i prosincu.

Zreli plodovi imaju slatkast okus koji podsjeća na marelicu, no kušate li plod koji još nije dozreo ostavit će vam u ustima gorak i brašnast okus. Kako biste to izbjegli birajte samo potpuno zrele plodove koji su na dodir poprilično mekani te mu je meso poput želea. Ako je kaki u potpunosti zreo jestiva je i njegova kora, međutim obzirom da je ona nešto čvršća i žilavija, možete je ukloniti te konzumirati meso voćke koje je vlaknaste strukture.

Osim što je voće bogato vlaknima također obiluje i antioksidansima koji sprečavaju nastanak tumora i imaju anti upalno djelovanje. Svježe voće sadrži vitamin C, vitamin A, beta karoten te umjerenu količinu vitamina B6. Od minerala sadrži kalij, mangan i bakar. Energetska vrijednost kakija je mala te iznosi cca 80 kcal na 100 g. Zbog svojih prirodnih ljekovitih svojstava koristi se za liječenje bolesti crijeva, želuca, jetre i žuči. Također je odlično sredstvo u borbi s kolesterolom, visokim tlakom te za jačanje imuniteta. Osim voćke, u ljekovite svrhe koriste se mladi izdanci grana kao i svježe i sušeno lišće od kojih se rade čajevi. Fermentirani plodovi mogu se destilirati i tako napraviti rakiju.

Kaki se koristi i u kulinarstvu u pripremi raznih krema, pudinga, džemova a koristi se i u raznim kolačima, tortama, voćnim salatama.
Ako uberete nedozrele plodove potrebno ih je pohraniti u neku papirnatu ili kartonsku ambalažu te držati na sobnoj temperaturi u kojoj će dozreti za oko tjedan dana. Bržem dozrijevanju pomaže i pohranite li ih u blizini drugog voća, posebice jabuka ili krušaka koje prilikom dozrijevanja otpuštaju veće količine etilena.

Latinski naziv ovog voća je Diospyros kaki a u prijevodu znači „hrana bogova“. Ako je kaki bio kao hrana bogovima onda je pogodan i nama te je vrijeme da ovo voće počnemo više konzumirati u prehrani a ne samo tretirati kao ukrasnu biljku u vrtovima.

 puding od kakija

SASTOJCI

235 ml pirea od kakija
45 g šećera
45 ml ruma
malo soli
235 ml slatkog vrhnja za šlag
8 g šećera u prahu
5 ml ekstrakta od vanilije

PRIPREMA

Miješajte pire od kakija, šećer, rum i sol u blenderu sve dok se smjesa ne izjednači. U drugoj posudi izmiješajte električnim mikserom slatko vrhnje za šlag, šećer u prahu i ekstrakt od vanilije. Miksajte sve dok smjesa lagano ne očvrsne no nemojte pretjerati. Je li smjesa dovoljno tučena provjerite na način da izvučete mikser iz smjese a na njegovim metlicama trebala bi smjesa ostati u obliku malenih vrhova. Zatim u posudu dodajte prethodno napravljen pire od kakija te miješajte dok se smjese međusobno povežu. Smjesu prebacite u manje zdjelice te ih stavite u hladnjak da se krema stisne. Kremu ukrasite prema želji.

 

TEKST I FOTO: Vesna Džuverović