Bruno Trapan

Otkrivena je voda na Merkuru! Laknulo nam je. A što je s vinom? Pitamo Bruna Trapana možemo li očekivati da će prve butelje vina s planeta najbližeg suncu nositi njegovu etiketu? Recimo, kupaža “Zvjezdana prašina” ili rosé “Astralni vjetrokaz”. Odgovor je negativan. Mladi istarski vinski jastreb toliko je okupiran aktivnostima na matičnom planetu da ga ostatak Sunčevog sistema, a o galaksiji u cjelini da i ne govorimo, uopće ne zanima. Privremeno, dodajemo mi uočivši već pri prvom zajedničkom druženju njegov kreativni nemir.

Bruno Trapan je enfant terrible istarskog vinarstva. I to mu je, što bi Dalmatinci rekli, puno drago. On doduše nije otkrio naftu u pulskom zaleđu, ali je stvorio i stvara respektabilna, vrhunska, nagrađivana vina u zoni u kojoj to nitko drugi prije njega ne bi ni pomislio, a kamoli pokušao napraviti. Vinski revolucionar, obožavatelj legendarnog Chea, uoči svog putovanja u Singapur, gdje se, kao i u nedalekom Hong Kongu njegova vina odnedavno prodaju, ugostio nas je u svojem supermoderno uređenom podrumu/kušaonici u Šišanu kraj Pule.

Bruno Trapan je enfant terrible istarskog vinarstva.

Lijep uspjeh za nekoga tko je u svijet vina ušao sasvim slučajno, gotovo bismo rekli, zalutao. Naime, sasvim se slučajno upisao na studij enologije u Poreču. I primilo ga se. I to itekako! Nakon završetka studija Bruno je, kao enolog i somellier u jednoj osobi, hrabro i tvrdoglavo uloživši, kako to često kod vinara biva, i sebe i sve što je imao uz svesrdnu podršku obitelji, krenuo u vinski biznis. I uspio. Svim dušebrižnicima koji su ga dobronamjerno i “dobronamjerno” odgovarali od toga usprkos. Postao je jedan od malobrojnih istarskih “urbanih” vinara te jedan od začetnika eko-uzgoja vinove loze. Već je nekoliko godina sudionik jednog od najuglednijih vinskih sajmova na svijetu, onoga u talijanskom Meranu, a 2009. godine sudjelovao je i na prvom “vinskom Davosu” na talijanskom jezeru Como. Još je jedna specifičnost vinskog hrama Trapanovih. Čak i kad je njegov apotekarski čist podrum hermetički zatvoren u njemu ipak pušu silni vjetrovi iz raznih smjerova, Grego, Ponente, Levante… To su, pretpostavili ste i pogodili, imena njegovih sjajnih vina, a ujedno i metaforička asocijacija na temperament i karakter njihova tvorca. Bruno Trapan naime ostavlja dojam kao da svi ti vjetrovi u njemu pušu istovremeno, tjerajući ga neprestano na plovidbu nepreglednim vinskim oceanima. Idemo redom: Ponente, malvazija, punog i zaokruženog, cvjetnog okusa, idealno se sljubljuje s istarskom tjesteninom i ribom na žaru, a o školjkama iz nedalekog Limskog kanala da i ne govorimo.

Grego je cabernet sauvignon kojega okus višnje i šumskog voća te blagi tanini čine idealnim vinom uz istarski ombolo ili zalebrnik, kako ga negdje u Istri zovu. Shuluq, prvi istarski syrah na kojeg je njegov tvorac izrazito ponosan, je vino (odležalo u hrastovim bačvama 12 mjeseci) s okusom šumskog voća uz mali čokoladni “štih”, koje je najbolje piti uz divljač ili dobar steak. Revolucion je kupaža crvenih sorti, za koju se nakon jednog naizgled nepretencioznog miješanja, onako za prijatelje, pokazalo da je pravo vino te nakon ovogodišnje berbe više nije enološki eksperiment već ravnopravni protagonist Trapanove vinske game. Teran rosé je vino za koje vjerojatno niste ni čuli, a kamoli ga pili. Uroboros je malvazija, odležala u bačvama od akacije, vino za koje je dovoljno reći da je pri ocjenjivanju hrvatskih vina od Parkerovog vinskog kritičara Neila Martina dobila 90 od 100 mogućih bodova! To je ujedno bila i najviša ocjena prilikom tog ocjenjivanja. Levante je chardonnay koji se pije uz…

Teran rosé je vino za koje vjerojatno niste ni čuli, a kamoli ga pili.

Tolika se količina morskih vjetrova u tekućem stanju ulila u nas u tako nezamislivo maloj jedinici vremena kao što je jesenska večer, da nam se na trenutak, pod tim podrumskim velikim svjetiljkama, učinilo da smo u svemirskom brodu. Da letimo, na Merkur. Da nakon zemljinog vina konačno isprobamo i tu njegovu vodu. Ipak smo, onako za svaki slučaj, u hladnjak svemirskog broda utovarili nekoliko kartona vina na kojima je crtež ruže vjetrova. Dug je let do Merkura, mogući su i zastoji zbog prometnih gužvi, pa neka se nađe.

TEKST I FOTO – Voljen Grbac